"Zaključao sam se, a onda sam plakao 30 minuta", tata prvi put pričao o postporođajnoj depresiji

Iako mnogi ne razumeju, nakon rođenja deteta i žene, i muškarci mogu da iskuse simptome postporođajne depresije. Tom Burns odlučio je da podeli svoje iskustvo sa čitaocima magazina "Your Tango".

Sreda, 13.09.2023.

11:17

Izvor: index.hr, superžena

Foto: Elnur/Shutterstock

Podeli:

"Bilo je strašno. Mislim da mi je bilo još gore što nisam pričao o tome do sada", napisao je on u kolumni za gore navedeni medij. Burns je oduvek verovao da muškarac ne može da razume fizički i emocionalni teret trudnoće, te da je njegova uloga da pruži svu neophodnu pomoć i podršku partnerki.

"Mislim da ta strategija funkcioniše, međutim nikad niste sigurni kako će se to odraziti na vas. Sećam se da sam plakao, a ne znam zbog čega", podelio je.

"Mojoj ženi je bilo gore nego meni, ali to ne znači da mi nije bilo teško".

Kad su njegova supruga i ćerka došle iz bolnice, suočio se sa napadima panike, ali nije imao hrabrosti da to podeli sa svojom suprugom koja se porodila carskim rezom.

"Zašili su je, predali joj dete i odmah su pretpostavili da će ona moći da se brine o njemu. Nema sumnje - mojoj ženi je bilo gore nego meni, ali to ne znači da mi nije bilo teško. Tada me bilo strah ili, bolje rečeno, sramota da zatražim pomoć".

Postporođajna depresija događa se i muškarcima. Burns je to razumeo kada je celo veče proveo sam sa bebom. Nagovorio je suprugu da izađe s prijateljima na nekoliko sati.

"Mislio sam da mojoj ćerki i meni treba vremena samo za nas dvoje. Žena je otišla, a ona je počela da plače. Inače je retko plakala, ali to veče nisam mogao da je smirim tri sata. Nisam hteo da zovem suprugu, mislio sam da mogu sam da se izborim sa njenim plačom. Kad me je žena pozvala, čula je paniku u mom glasu i pitala me je 'da li je sve u redu'. Pukao mi je glas i zamolio sam je da dođe što pre. Čim je ušla u stan, dete je prestalo da plače. Počela je da se smeje. Bez reči sam ćerku predao supruzi", prisetio se.

Burns je nakon toga otišao u spavaću sobu, zaključao se, legao u krevet i plakao 30 minuta. Kad je izašao iz sobe, sa suprugom je prvi put razgovarao o postporođajnoj depresiji.

"Moji simptomi su bili daleko podnošljiviji u poređenju sa nekim pričama koje sam čuo. Danas znam koliko je važno da muškarci razgovaraju o postporođajnoj depresiji. To se ne događa samo ženama. U redu je da priznate da se ne osećate dobro, čak i kada znate da je vašem partneru gore. Muškarci - nemojte da se plašite svojih emocija nakon rođenja deteta. Najzdravija stvar koju možete da uradite je da razgovarate sa nekim", zaključio je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare