Praktični saveti

Ovo je najčešća greška prilikom korišćenja mašine za pranje sudova

Tim istraživača sa Univerziteta u Birmingemu pronašao je idealnu metodu kako optimalno iskoristi mašinu za pranje sudova kako bi posuđe bilo blistavo čisto od najmanje kašike do tiganja i šerpi.

Utorak, 20.01.2015.

16:48

Izvor: novosti.rs

Default images

Podeli:

Želeći da saznaju zašto neki delovi posuđa iako vrlo zaprljani bivaju besprekorno oprani po izlasku iz mašine dok drugi, koji su bili manje prljavi, i dalje ostaju zamazani, naučnici su ustanovili da je to posledica loše poslaganih sudova.

Naime, dok voda sledi kružnu putanju, suđe je pravougaono raspoređeno, tako da, iako svi pokvašeni, sudovi nisu uvek jednako oprani.

"Distribucija vode u mašini za pranje sudova je veoma haotična", precizira dr Raul Peres-Mohedano, autor studije objavljene u časopisu Chemical Engineering Journal.

"Mlazovi vode dopiru samo do pojedinih tanjira, šolja i čaša. Ostatak će svakako biti mokar, ali ne i propisno opran", istakao je on.

Britanski naučnici zato savetuju domaćicama da sudove raspoređuju ukrug i da najzaprljanije posude stave u sredinu gordnjeg dela, gde su mlazevi vode najjači.

Osetljivo posuđe bi trebalo, pak, poslagati u donjem delu, bliže zidovima mašine gde se voda kreće najsporije i gde je intenzitet mlazeva najslabiji.

Oni, takođe, navode da treba izbegavati da se mašina pretrpa jer se time sprečava da voda dopre do svih delova. Prekobrojni tacne i tanjiri stvaraju "male zidiće" koji blokiraju protok vode.

Izvor: novosti.rs
Foto: franky242/FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare