Praktični saveti

Kako se pravi čuvena ćetenija, nekada omiljena poslastica u Prijepolju

U prijepoljskom Domu kuture, organizovana je manifestacija "Ćetenija – pripremanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru".

Petak, 17.12.2021.

10:41

Izvor: B92

Kako se pravi čuvena ćetenija, nekada omiljena poslastica u Prijepolju
Foto: Rina

Podeli:

Iako poreklom sa Bliskog istoka, mnoge poslastice fantastično se prave i na teritoriji Srbije. Najpoznatije su svakako baklave, ali ništa manje ukusna nije ni ćetenija, koju od zaborava čuvaju prijepoljske domaćice. Ukus ove poslastice mnoge vraća u davna, prošla vremena, a da bi se stara receptura održala i među mlađim generacijama, u Domu kulture u Prijepolju nakon skoro dvogodišnje pauze obnovljena je manifestacija na kojoj se pravi ovaj delikates.

"Ćetenija se pravi od karamelizovanog šećera, koji se rashladi i razvuče ukrug i dugo mesi u prženom brašnu. Žene prave veliku alku i razvlače je, vodeći računa da se krug ne prekine. Ovako su nekada nama, dok smo bile devojke, pravile ćeteniju naše nane i majke, da bi manje izlazile na korzo, da šetamo", kaže vrsna domaćica Dževa Mezildžić i dodaje da proces pravljenja može potrajati i satima.

U nameri da sačuva od zaborava jela tradicionalne kuhinje Bošnjaka, u prijepoljskom Domu kuture organizovana je manifestacija "Ćetenija – priprmanje tradicionalne bosanske poslastice uz pjesmu i igru". Prisutni građani imali su priliku da posmatraju proces pripreme tradicionalne poslastice, koju su pravile vrsne prijepoljske domaćice, i da uživaju u zvucima tamburaša i u sevdalinkama. Cilj manifestacije je da se sačuva od zaborava pravljenje ovog delikatesa u prijepoljskom kraju, koji je vezan za tradiciju Bošnjaka.

"Drago mi je da su naši sugrađani prepoznali specifičnost ove manifestacije, kao urbanu kulturu Bošnjaka. Ova poslastica pravila se od davnina na području Sandžaka", kaže koordinator projekta Ibrahim Aličković.

Manifestacija je održana uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a među posetiocima Doma kulture, pored Prijepoljaca, bilo je i gostiju iz drugih mesta, pa čak i van granica naše zemlje.

"Manifestacija je izazvala veliko interesovanje, kako kod naših sugrađana tako i kod naših komšija. Dolaze nam ljudi iz drugih gradova. Stigli su nam gosti iz Užica, ali imao i goste iz Nemačke", ističe direktorka Doma kulture Admira Mostarac.

Pre početka manifestacije organizovana je obuka za one koji su želeli da nauče postupak pripremanja ćetenije. A svi prisutni uživali su u sevdalinkama Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja i igrama Folklornog ansambla prijepoljskog Doma kulture.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare