Praktični saveti

Odmrzavate meso na sobnoj temeraturi? Prestanite, jako je opasno, a evo koji način je najzdraviji

Mislite da nema ništa loše u tome da smrznuto meso ostavite na sobnoj temperaturi da se odmrzne? Možda biste želeli da promenite svoje načine kada otkrijete šta se dešava dok se meso zagreva van frižidera.

Četvrtak, 18.05.2023.

09:44

Izvor: klix.ba/N.C

Odmrzavate meso na sobnoj temeraturi? Prestanite, jako je opasno, a evo koji način je najzdraviji
Foto: Creativa Images/shutterstock

Podeli:

Izvlačenje paketa smrznutog mesa iz zamrzivača i ostavljanje na sobnoj temperaturi prilično je jednostavan način odleđivanja. Međutim, da li je ostavljanje sirovog mesa tako da stoji satima zaista najbolji način da ga odmrznete? Ispostavilo se da bi ova metoda mogla biti lošija nego što mislite.

Već znate da je sa sirovim mesom potrebno pažljivo rukovanje kako bi se sprečite bolesti koje se prenose hranom i rast bakterija. Međutim, dok možda perete ruke i pažljivo kuvate piletinu, govedinu i druge vrste mesa, jednako je važno kako ćete odmrznuti smrznuto meso.

Iako bi ostavljanje mesa na sobnoj temperaturi moglo zvučati kao brži pristup, prilično je problematično. Naravno, ništa ne radite sa smrznutom hranom. Međutim, problem je što meso postaje delikatnije i sklono bakterijama kada dosegne sobnu temperaturu.

Kako USDA objašnjava, smrznuto sirovo meso je sigurno na neodređeno vreme kada je potpuno zamrznuto. Bakterije ne mogu rasti niti se razmnožavati nakon što je meso zamrznuto i čuvano na temperaturama nižim od 40 stepeni. Međutim, ostavljanje mesa na pultu ili u sudoperu ceo dan dok se odmrzava znači da dopuštate da meso dostigne temperaturu veću od 40 stepeni, a kada meso dosegne 41 stepen ili više, ulazi u zonu opasnosti od bakterija.

Sve bakterije koje su bile prisutne u vašem sirovom mesu pre nego što je zamrznuto mogu se početi razmnožavati na toplijoj temperaturi vaše kuhinje. Što je meso toplije, bakterije će se brže razmnožavati. Osim toga, kako se meso odmrzava, neće se ravnomerno odmrznuti. Spolja će se prvo odmrznuti, a centar će ostati zamrznut. To znači da će spoljašnji sloj vašeg sirovog mesa provesti većinu vremena u opasnoj zoni, brzo skupljajući potencijalno opasne bakterije dok se unutrašnjost odmrzava.

Kao rezultat toga, USDA preporučuje da se kvarljiva hrana – uključujući sirovo meso – nikada ne ostavlja na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Dakle, držanje mesa u različitim fazama procesa odmrzavanja ceo dan može rezulitrati večerom punom bakterija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare