Pevačica "Pritendersa" izjavom o silovanju uzburkala svet, a i sama je bila žrtva

Povodom izlaska njene autobigorafije, Krisi Hajnd (63) je dala intervju za "The Sunday Times" u kojem se osvrnula i na jednu od tema iz svoje knjige.

Ponedeljak, 31.08.2015.

16:20

Izvor: 24sata.hr

Default images
wikimedia

Podeli:

U autobiografiji pod imenom "Reckless: My Life as a Pretender", pevačica je opisala kako ju je silovala banda bajkera kada je imala 21 godinu. Bajkeri su je pozvali na žurku, a ona je, pijana, pristala. Kada su je odveli u napuštenu kuću, prisilili su je da ih seksualno zadovoljava.

"Ako hodam okolo samo u donjem vešu i pijana sam, čija to krivica može da bude", upitala je pevačica novinarku koja ju je intervjuisala, Krisi Marison.

"To je sve moja krivica i prihvatam potpunu odgovornost", dodala je Hajndova.

"Ukoliko hodam pristojno obučena, gedam svoja posla, a neko me napadne, onda mislim da je to njegova krivica. Ali, ako sam napadna, sve izbacim i provokativna sam, onda mamim nekoga ko je već mentalno neuravnotežen. To je samo zdrav razum", izjavila je i savetovala ženama da ne nose visoke štikle da bi mogle da pobegnu ako moraju.

Njena izjava je šokirala mnoge, a javno ju je prozvalo udruženje za podršku žrtvama silovanja.

"Žrtve seksualnog zlostavljanja ne smeju da se osećaju krivim za takav grozan zločin i pretrpljen bol, bez obzira koliko su bile ranjive u tom trenutku", rekla je Lusi Hastibg iz udruženja.

Korisnici društvenih mreža takođe su osudili nepromišljenu izjavu pevačice.

"Draga Krisi Hajnd. NIŠTA ne opravdava silovanje. Ono je isključivo krivica silovatelja", napisao je jedna korisnik Tvitera.

Stručnjaci su objasnili da je njen stav "jednostavno psihološko opravdanje" koje pomaže žrtvama da misle da mogu da spreče eventualne buduće napade.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare