"Nisam zavolela svoju decu odmah nakon porođaja, moje prve reči su bile laž"

Preko 50 odsto njih reklo je da nisu osetile posebnu povezanost sa detetom odmah nakon porođaja, a isto se dogodilo i sledećoj mami.

Četvrtak, 20.10.2022.

09:41

Izvor: Insider

Foto: Serenko Natalia/shutterstock

Podeli:

"Provela sam prvu trudnoću sanjajući o čarobnom trenutku u kojem ću napokon videti lice svog sina i obasuti ga neverojatnom ljubavlju i privrženošću. Jedva sam čekala da osetim taj nalet čiste ljubavi, koje sve majke opisuju. U stvarnosti, kad sam ga prvi put videla, ležala sam na leđima, grčeći se dok su me zašivali. Bila sam iscrpljena i stezala sam kesu za povraćanje, kao jedini izlaz", započela je svoju priču Ketrin Batler, majka troje dece.

"Medicinska sestra držala je Džeka iznad mene, agresivno mu brišući crveni, ljutiti obraz, govoreći mi da ima tragove izmeta na licu. Pomislila sam da je to odvratno. Nije bilo čarobno. Nije bilo kao što možemo da vidimo u filmovima. Htela sam da vrisnem neka ga prvo očiste, ali umesto toga samo sam prozborila da ga volim. Moje prve reči kao majke bile su bezobrazna laž", priznala je.

Shvatila sam da nisam jedina


Taj izostanak momentalnog osećaja bezuslovne ljubavi prema bebi ubrzo ju je nakon toga, priznaje, ispunio osećajem krivice. Zapitala se kakva je ona majka, da li sa njom nije nešto u redu, a priznaje da je čak pretraživala na Internetu članke o majkama koje ne vole svoju decu. Tek je tada otkrila da nije jedina kojoj se to dogodilo.

"Svaki me članak uveravao u to da nisam jedina po osećaju koji me je proganjao. Ali, i dalje nije bilo dovoljno podataka koji bi ublažili moj osećaj krivice i objasniti mi zašto mi se to događa. Vodila sam brigu o bebi i bila okružena beskrajnom podrškom. Nije mi bilo jasno zašto sam onda bila toliko hladna, zašto ne volim svoju bebu… Osećala sam onu iskonsku zaštitničku ljubav, a ne eksploziju ljubavi kakvom su me obasipali na društvenim mrežama", prisetila se.

"Na kraju se ta ljubav dogodila, ali ne u jednom trenutku. Nije bilo osmeha razmenjenih tokom menjanja pelena koji su poslužili kao katalizator emotikona u obliku srca koji su eksplodirali iz moje majčinske duše. Ali, u jednom trenutku sam počela da obožavam Džeka i shvatila da je veća ljubav ne postoji", ispričala je i dodala da joj se ista situacija desila sa drugo dvoje dece.

Ni sa drugom decom nije bilo drugačije


"Noć pre nego što sam dočekala svoje drugo dete, razmišljala sam o tome da će ovog puta biti drugačije. Porod je bio lakši, odmah ću osetiti sve ono što nisam prvi put. Međutim, to se nije dogodilo. Moj svet nije stao, nisam se rastopila od ljubavi. Bila sam samo skrhana žena u bolničkom krevetu", priznala je Ketrin.

"Naravno da volite svoju decu na poseban, zaštitnički način. Ali kao i sa svakom drugom ljubavlju u životu, u bebu se zaljubite vremenom. Svako hranjenje, menjanje pelena, okretanje i prvi koraci temelj su stvaranja bliskog odnosa. Svaki trenutak otkriva mali deo njihove ličnosti koju upoznajete i vremenom počnete da je obožavate! Nerealno je novopečenoj majci reći da će doživeti ljubav na prvi pogled, jer meni se to nije dogodilo", zaključila je Ketrin za kraj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare