Uređenje doma

Lako se uzgajaju, uspevaju na terasama, baštama: Prolećne biljke unose mir i radost

Vreme je da baštenski patuljci i raznobojno cveće ugledaju svetlost dana, jer proleće je doba kada domaćice svojim inovativnim idejama uređuju svoje životne prostore.

Utorak, 22.03.2022.

11:07

Izvor: superžena

Lako se uzgajaju, uspevaju na terasama, baštama: Prolećne biljke unose mir i radost
Foto: Arylanna/Shutterstock

Podeli:

Bilo da je reč o stanu ili kući, ove biljke lako možete da uzgajate unutar ili van vašeg domaćinstva.

Noćna frajla

Noćna frajla ili noćurak je omiljena među ljubiteljima cveća raskošnog mirisa i veselih boja. Poreklom je iz Evroazije ali se odomaćila i kod nas i idealna je za ukrašavanje balkona i bašte. Cveta krajem proleća i nastavlja sa cvetanjem preko leta. Cvetovi su sitni, bele , roze i boje lavande. Danju su zatvoreni a otvoreni su tokom cele noći odakle su i dobile ime. Uzgoj nije zahtevan, prija joj zemlja bogata krečnjakom ili glinom a za nju izaberite sunčanu stranu bašte ili balkona.

Jaglac, primula ili jagorčevina

Jagorčevina je višegodišnja biljka, raste u žbunovima a stabljika ide od 10 do 40 cm u visinu. Jagorčevina cveta u proleće, originalne vrste imaju jak i opojan miris, a cvetovi su intenzivnih boja kao što su bela. crvena, žuta, plava i ljubičasta. Idealne su za balkone.

Petunija

Petunija je biljka koja uspeva na svakom tlu i množi se isključivo semenom. Seme se seje u sandučiće u martu, a ukoliko klima dopusti može se posejati i direktno u leje. Cvetaju dugo u svim bojama – od ružičastih tonova, preko žutih, plavih i indigo boje pa sve do prugasth petunija.

Dan i noć

Dan i noć je cvet koji uspeva na dobroj baštenskoj zemlji. Biljka se seje polovinom leta ali se može posaditi i u proleće. Svojim nežnim cvetovima različitih boja i veličine će ulepšavati vaše dvorište od marta do juna. Biljka će nići posle mesec ipo dana a potom je u jesen treba zasaditi u vrtu.

Verbena

Verbena je jedna od najlepših baštenskih biljaka jednostavnih za uzgajanje. Za gajenje u baštama popularne su viseće vrste verbena koje mogu porasti i jedan metar u dužinu a stablo može rasti i do 30 cm u visinu. Boje cvetova mogu biti bele, plave, ružičaste i crvene. Verbena cveta od proleća do ranih jesenih dana. Zalivanje ne treba da budečesto i preobilno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare