Uspešne žene

Jedna je od deset najlepših žena sveta: U svojoj Bosni nije dobila priliku, onda je "Vogue" primetio

Zamislite da pretražujete internet i onda slučajno ugledate svoju fotografiju i podatak da ste proglašeni za jednu od najlepših i najneobičnij žena na svetu. Upravo se to dogodilo Asimi Sefić, crvenokosoj devojci plavih očiju iz Bihaća.

Nedelja, 05.02.2023.

13:38

Izvor: Slobodna Dalmacija/Anita Matiæ

Default images

Podeli:

Ona je zbog te dobitne kombinacije, ali i fascinantnih pegica – koje poseduje svega dva odsto ljudi na svetu, ostavila nezaboravan utisak na brojne svetske face iz modne industrije. Sajt BrightSide, čiji Jutjub kanal ima gotovo 45 miliona pratilaca s više od sedam milijardi pregleda, proglasio ju je za jednu od najlepših i najneobičnijih žena sveta.

"Za priznanje koje je stiglo od BrightSide, gde sam proglašena za jednu od deset najlepših i neobičnih žena na svetu, saznala sam dok sam pretraživala internet. Nisam se tome nikad nadala, niti sam tako nešto očekivala. Naravno, bila sam oduševljena, ali i ponosna jer znam da to nije bila slučajnost. Dosta sam se trudila da bih ostvarila takve rezultate. Međutim, htela bih da naglasim da ja, lično, ne smatram da sam jedna od najlepših žena na svetu, niti sam to ikad pomislila. Svaka žena ima posebnu lepotu i svaka je najlepša po nečemu", skromno je rekla devojka koja je u svetu modelinga već deset godina.

Baš kao što je za ovo priznanje saznala slučajno, Asima je i u modeling ušla pukim spletom srećnih okolnosti.

Primetila ju je fotografkinja Maja Topčagić, a onda su njene fotografije, najkraće rečeno, osvojile svet.

Asima je nekoliko puta je krasila naslovnicu časopisa Vogue. Zahvaljujući svojoj upečatljivoj pojavi, angažovao ju je i Garnier, a osim tog,a Asimin lik krasi i naslovnice nekoliko knjiga. Učestvovala je u spotovima, u mnogim brojnim modnim kampanjama, a ako ste ikad pretraživali pojam "red hair", male su šanse da niste naleteli upravo na ovu ženu, za koju mnogi veruju da dolazi iz Škotske ili Irske, a, zapravo je rođena i odgajana u Bosni i Hercegovini.

U razgovoru za portal "Slobodna Dalmacija", Asima Sefić je otkrila svoje dalje planove, ali je, takođe, pričala koliko je teško da napraviš karijeru u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče moje budućnosti u Bosni i Hercegovini, trudila sam se da ostvarim rezultate u državi, da budem primer drugim mladima koji mahom odlaze iz zemlje, ali, nažalost, ni ja sebe više ne mogu da vidim u državi za koju znam da ne mogu da ostvarim svoje planove i da radim na ličnom napretku. I dalje živim u Bihaću, ali svakako ne planiram svoju budućnost da gradim ovde", otvorena je pričala bosanska lepotica za "Slobodnu Dalamciju", koja je već godinama član agencije Midikenn.

"S obzirom da nisam htela da nastavim svoju modeling karijeru u BIH, jer znam da ne bih postigla ciljeve i želje koje sam sebi zacrtala, počela sam da radim za hrvatsko tržište. Često sam dolazila u Hrvatsku, prvenstveno jer je sedište moje agencije u Zagrebu, pa sam zbog poslovnih saradnji imala priliku da dolazim u Hrvatsku. Jedno od najlepših mesta koje sam posetila je Krk; tamo sam imala fotografisanje za jednu poznatu kolekciju odevnih predmeta i mogu vam reći da je bilo divno iskustvo snimati na takvom mestu"..

U karijeri je krasila stranice časopisa: Huffington Post, Vogue, snimala je kampanje za prestižne svetske brendove, a u razgovoru za pomenuti medij je otkrila i koje modne kampanje su joj bile najomiljenije.

"Jedna od najdražih saradnji jeste saradnja s Garnijerom, bila sam model za mnoge modne kolekcije, a posebno mi je drago što moje fotografije krase naslovnice raznih knjiga, većinom romana. Imam u planu još neke projekte, ali još je rano da pričam o njima".

A jedna od njenih želja je da se opoba i u svetu glume.

"Što se tiče neostvarenih ambicija, volela bih da se oprobam u svetu glume. Dosta toga ima na vidiku po tom pitanju, ali o tome ću kada se stvari realizuju", priča za "Slobodnu Dalmaciju".

Kako je dalje istakla, zahvalna je na mnogobrojnim saradnjama, a posebno joj je draga ona s Harisom Dubikom, rediteljem muzičkih spotova.

"Evo, zadnja poslovna saradnja koju sam ostvarila bila je reklama za jednu tradicionalnu zlataru iz Bihaća, a to je ujedno i jedini projekt u gradu u kojem sam rođena. Moje fotografije su bile na bilbordima po celom gradu, a to je, takođe, divno iskusvo za mene".

Modni svet mnogi zamišljaju kao teški glamur, međutim, modeli često priznaju da je to rudarski posao. Ni Asimina iskustva nisu baš sva u superlativu. NIje htela da detaljiše, ali situacija u manekenstvu je daleko od savršene.

"U modni svet sam ušla mlada i nezrela. Naravno, trebalo mi je dosta vremena da steknem samopouzdanje, pa samim tim i da naučim da mi većina ne misli "dobro". Naučila sam da se za svoj uspeh i cilj treba, zaista, dosta potruditi, jer sve ono što sam postigla – trebalo je dosta patnje da do toga i dođem. Svaki posao, pa tako i ovaj, ima i svoje mane i vrline", priča ova neobična lepotica, koja je tokom sticanja iskustva u modnoj industriji paralelno i studirala, te ističe da je prednost davala obrazovanju, a ne modelingu.

Asima je diplomirala pre dve godine. Završila je socijalnu pedagogiju, no u struci, nezavisno od toga šta bi htela da radi, nije imala priliku da se oproba. To je, svakako, još jedan od razloga zbog čega Asima namerava da napusti Bosnu.

"Završila sam studije 2021. godine, ali u struci nikad nisam počela da radim i to zbog političke situacije u državi, ali da imam priliku da radim i u području za koje sam se školovala, volela bih da se fokusiram na rad s decom", poručila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.