Veze i odnosi

Ulažite u vezu: Male tajne velikih ljubavi

U vezu treba ulagati. Da bi vaša ljubav opstala morate svaki dan da se trudite i pokazujete bar male znakove pažnje.

Petak, 07.06.2019.

11:53

Izvor: super zena

Ulažite u vezu: Male tajne velikih ljubavi
Foto: Y-Boychenk/Depositphoto.com

Podeli:

U zdravim vezama partneri ne čekaju posebnu priliku kako bi pokazali svoju zahvalnost, ljubav i naklonost, već iskreno uživaju radeći lepe stvari jedno za drugo bez nekog posebnog razloga.

Ovo su neke od stvari koje redovno rade jedni za druge:

Aktivno komuniciraju

Šta to tačno znači? Naime, ljudi koji su u srećnim i uspešnim vezama zaista čuju šta im njihovi partneri govore. Čuju šta žele, šta ih tišti, ali čuju i one naizgled nebitne stvari koje im druga strana priča. Osim toga, znaju da bez ustručavanja mogu da pozovu svog partnera u bilo koje doba dana i noći.

"Pozivi poput: 'Upravo sam stigla' ili 'Da li ti treba nešto iz radnje'? Poruke poput: 'Baš razmišljam o tebi' ili 'Dogodilo mi se nešto presmešno' imaju uvek isti rezultat: Osećaj povezanosti, osećaj da ste ključan deo nečijeg života", objašnjava bračna i porodična terapeutkinja Vinifred M. Reli.

Daju komplimente

"To ne mora da bude ljubazan kompliment da ste najbolja žena na svetu, ali čak i usputni komentar koji prepoznaje nečiji doprinos, kao 'izvrsna večera' ima veliki značaj na odnos", objasnila je Samanta Rodman, psiholog i stručnjak za veze, prenosi Index.hr.

Ne skrivaju emocije

"Kada jedan od partnera oseća da treba da 'izvlači' misli i emocije od drugog, takav odnos može da bude veoma otuđen", smatra Samanta Rodman, prema kojoj je upravo otvoren razgovor o sopstvenim emocijama i mislima ključan za srećnu vezu.

Ne zaboravljaju "volim te"

"Srećni parovi to čine bez razmišljanja, bez posebnog razloga, onda kada se to od njih uopšte ne očekuje. U mnogim odnosima 'volim te' dolazi više od jednog partnera nego drugog. Tipično jedan vodi, a drugi sledi. Prečesto čujem izgovor, 'ne želim da te reči previše koristim'. U srećnim odnosima, oba partnera iniciraju to govoreći i zaista to misle kad izgovore", objasnio je Kurt Smit, bračni terapeut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.