Veze i odnosi

Šta je skandinavsko spavanje i zašto partneri ne dele jedan jorgan?

Parovi koji žive u istoj kući uglavnom spavaju u istom krevetu, a istraživanja kažu da oni imaju tendenciju da uživaju u znatno poboljšanom snu, odnosno dužem i stabilnijem REM spavanju.

Utorak, 28.06.2022.

14:48

Izvor: Real Simple

Šta je skandinavsko spavanje i zašto partneri ne dele jedan jorgan?
Foto: oneinchpunch/Shutterstock

Podeli:

Međutim, mnogi nisu usaglašeni, pa spavanje u istom krevetu sa drugom polovinom može da bude teško. Hrkanje, okretanje, držanje pokrivača na jednoj strani kreveta mogu da dovedu do problema sa spavanjem, a može da utiče i na vašu vezu. Međutim, postoji jedan način da rešite ovaj vid problema, skandinavski metod spavanja.

Koliko traje dobar seks? Naučnici su konačno došli do odgovora koji će zadovoljiti oba pola

Šta je skandinavski metod spavanja?

Osnovni koncept ovog principa je da partneri spavaju u istom krevetu zajedno, ali ne dele jedan pojedinačni jorgan. Umesto toga, svako dobija svoj pokrivač.

Zašto je odvojeni jorgan efikasan trik?

Istraživanja su otkrila da spavanje u istom krevetu sa istim pokrivačem za vas i partnera zapravo može da dovede do 30 procenata više prekida sna, piše Real Simple prenose Novosti. Što je više mogućnosti za poremećaje sna u vašem okruženju ( ambijentalno svetlo, buka, pokreti) veća je verovatnoća da ćete loše da spavate.

Ovo su situacije u kojima se muškarac neće javiti posle prvog sastanka

Prekidi sna mogu da utiču na raspoloženje, povećaju pospanost tokom dana, naruše fizičko i kognitivno funkcionisanje. Deljenje pokrivača takođe može da utiče i na temperaturu spavanja, što igra veliku ulogu u tome koliko dobro spavate.

Ako vam postane vruće, vaše telo će imati problema sa spavanjem. Pošto mnogi parovi imaju različite preferencije temperature spavanja, korišćenje odvojenih pokrivača može da pomogne svakom partneru u krevetu da stvori okruženje koje mu prija.

Rasprava na Tviteru: "Žene, zašto menjate prezime?"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.