Veze i odnosi

Zašto žene pristaju na seks kad im nije do njega?

Umesto da popustite njegovom insistiranju, protumačite ga na jedini pravilan način, a taj je da vas muškarac s kojim ste u vezi, ne poštuje

Četvrtak, 30.06.2022.

11:55

Izvor: RTL.hr

Zašto žene pristaju na seks kad im nije do njega?
Foto: gpointstudio/Shutterstock

Podeli:

Seks je danas u velikoj meri demistifikovan, ponekad čak izgleda kao da se smatra "rekreativnom aktivnošću" zbog čega žene osećaju sve veći pritisak da moraju uvek potvrdno da odgovore na želju svog partnera.

Dva ključna razloga zbog kojih muškarci pristaju na brak

Da li vam se nekad desilo da se nađete u situaciji da pristanete na seks kada vam do njega nije bilo ili ste se upustili u odnos s nekim s kime niste bili sto posto sigurni da ga želite i najradije bi da možete da vratite film unazad? To se događa češće nego što mislite, pokazala je studija objavljena u knjizi Why Women Have Sex: Understand Sexual Motivations from Adventure to Revenge.

Koliko traje dobar seks? Naučnici su konačno došli do odgovora koji će zadovoljiti oba pola

Uživanje i ljubav treba da budu jedini opravdani motivi za seks, ali stvar je puno kompleksnija. Na primer, žene će se upustiti u seks iz straha da ih partner, ukoliko ga odbiju, ne prevari ili će im seks poslužiti kao nagrada partneru za obavljanje kućnih poslova, a nekima će to biti način da podignu samopouzdanje (ne baš najbolji, ali žene to čine kada su najranjivije i treba ih razumeti).

U nastavku pogledajte zbog čega žene kažu da, kada misle ne.

Ovo su situacije u kojima se muškarac neće javiti posle prvog sastanka

Koliko je to učestalo potvrđuje i neslana, ali i potencijalno vrlo opasna muška "šala" na ženski račun, koja glasi: Kada kažu ne, žene misle da. To znači da će pristati na seks iako kažu da im do njega nije. Muškarci će pritom misliti da ih je samo malo trebalo nagovarati i da na kraju ipak nisu mogle da odole njihovom šarmu. Međutim, istina je drugačija. Evo zbog čega se žene upuštaju u seksualne odnose onda kada bi radije odmarale.

Osećaju pritisak

Mnoge devojke i žene osećaju pritisak od strane dečka ili muškarca s kojim izlaze. Često to počinje kao nevino ohrabrenje da naprave sledeći korak u vezi, ali ukoliko partner s time preteruje, mnoge će pristati na seks pre nego što su spremne. Ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji (a ona nema veze s godinama, može se dogoditi bilo da ti je 20, 40 ili 60), umesto da popustite njegovom insistiranju, protumačite ga na jedini pravilan način, a taj je da vas muškarac s kojim ste u vezi ne poštuje. Ukoliko se pored njega osećate nelagodno, treba da napravite korak unazad, a ne korak unapred.

Žele seksom da poprave vezu

Ovo je greška koju mnoge žene ponavljaju. Kada dođe do problema u vezi, čini im se da će se oni najjednostavnije i najbrže popraviti u krevetu. Možda je to zbog hormona koji se luče tokom seksa pa ostavljaju kratkotrajno privid sreće. Seks će možda zbližiti par u tom trenutku, ali dugoročno, ukoliko se problemi ne reše na poljima na kojima su nastali, ništa se neće popraviti. Zato, ne bi se trebalo upuštati u "sanacijski" seks. Posebno ne u onaj koji za svrhu ima i širenje porodice. Deca nikada nisu i neće spasiti vezu između dvoje ljudi.

Žele da se povežu sa partnerom

Osećaj bliskosti od ključne je važnosti za vezu, ali on se gradi na svim poljima, ne samo u seksu. Žene će se seksom približiti partneru, ali to ne znači da će biti obostrano. Naime, muškarci seks doživljavaju malo drugačije. Žene će se nakon odnosa osećati možda ranjivo, možda zavisno od partnera, vrlo verovatno da će osetiti da je veza s njim jača nego pre, dok su muškarci u stanju da zadrže distanciranost. Naravno, ne može se generalizovati.

Neprijatno im je da odbiju seks

Ovo je posledica manjka samopoštovanja i samopouzdanja koji su ponekad jako dobro prikriveni. Naime, može se dogoditi da žena pristane na seks jer ne želi da povredi partnera, ali saosećajnost u ovom slučaju u krajnjem, ipak, proizlazi iz manjka samopoštovanja. Ako često praktikujete ovu vrstu seksa, počećete da ga doživljavate kao zadatak koji morate da "odradite" kako bi nekome iskazale ljubav. Da, ljubav je glavna pretpostavka za seks, ali ne na ovaj način. I očigledno ne za ovu vrstu ljubavi. Dobro razmislite volite li svog partnera dovoljno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.