Zdrav duh

Za one koje žive u skladu sa sobom: Joga tokom menstrualnog ciklusa

U drevnim tradicijama period ženinog povlačenja tokom ciklusa se smatrao veoma posebnim, jer je ona tada ostajala više u kontaktu sa svojom dubljom intuitivnom prirodom.

Ponedeljak, 04.04.2016.

11:00

Izvor: B92

Za one koje žive u skladu sa sobom: Joga tokom menstrualnog ciklusa
Thinkstock

Podeli:

Kako je žena tokom menstualnog ciklusa posebno osetljiva, potrebno joj je da više izađe u susret svojim ličnim potrebama i željama i da svom telu (na svim nivoima) obezbedi adekvatno opuštanje, regeneraciju i odmor.

Uravnoteženost je velika snaga

Nesumnjivo je da joga svojim tehnikama može puno pomoći da se tokom ovog perioda ublaže bolovi u leđima, spreče obilna krvarenja, ublaže grčevi u stomaku, glavobolje, uznemirenost i umor.

Ako intezivno i redovno vežbate, preporučljivo je da ovaj period posvetite nekim blažim stilovima joge kao što su : klasična, restorativna, yin ili gentle yoga koji će otpustiti svu mentalnu i fizičku napetost i tako omogućiti što lakši i brži protok energije.

Slušati svoje telo

Naše žene su zaista jake, ali u toj svojoj snazi i želji da ostvare ravnopravnost nezavisnost i samopoštovanje nehotice mogu da zapostave svoju ženstvenost i intuiciju koja je zapravo - njihova velika snaga!

Potrebno je shvatiti da stanje tokom menstrualnog ciklusa odražava naš mental i psihu. I umesto da smo zbog povišene osetljivosti rastrojene i razdražljive, hajde da iskoristimo ovaj period tako sto ćemo se malo izolovati, imati više razumevanja za sebe i druge, otpustiti i oprostiti nanete nepravde, osluškivati dublje svoje telo, njegove potrebe i emocije.

Iskoristi priliku

Nemojte ignoristi period ciklusa već obratite pažnju na detalje i sve ono što vam nadolazi.

Ovo je vreme naše protočnosti, rasterećenja i oslobađanja i kao takvo je veoma dragoceno.

Što intezivnije privlačimo i osevšćujemo sve ono što je potrebno pročistiti, vrata za dublje ozdravljenje i osluškivanje se takođe više otvaraju.

Ujedinite se sa svojom ženskom prirodom i budite sigurne u njenu moć i energiju koja uvek nađe način da uspešno razreši stvari u našu korist. Zato hajde da se ne borimo protiv nje već joj dopustimo da nam priđe.

Koliko su vežbe joge bezbedne tokom ciklusa?

Rekli smo da je tokom menstrualnog ciklusa žensko telo u prirodnom procesu pročišćenja i priroda od nas traži da adekvatno propratimo taj tok. Zbog toga, položaje koji mogu da spreče taj izlazni tok bi trebalo izbegavati. Obavezno naglasite vašem instruktoru da ste u ciklusu kako bi vas on uputio u tok časa i nagovestio koje vežbe da ne radite.

Tokom menstruacije takođe je bezbedno raditi položaje koji nam prijaju, koji nam ne oduzimaju previše energije i samim tim ne dovode do hormonskog disbalansa.

Izdvojila bih posebno Pranayame koja predstvaljaju serije vežbi disanja koje mogu da podstaknu čišćenje tela, da otklone interne mentalne blokade i umire um.

Pogodne su Anulom Viloma (bez zadržavanja daha)- i Ujjai (disanje pobedničkog daha) dok bi Bhastriku, Kapal bhati, Kumbhake i Bhande trebalo izbegavati.

Yoga Nidra ili tehnika duboke relaksacije nam sigurno može pomoći da se fino obnovimo i regenerišemo.

Martina Tripković

Instruktor joge

www.hathayoga.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare