Zdrav duh

Slike za mreže: Saveti za fotkanje uz koje ćeš biti kraljica Instagrama

Ukoliko vam slikanje za Instagram jednostavno ne polazi za rukom, imamo par saveta...

Petak, 24.06.2022.

13:46

Izvor: B92

Slike za mreže: Saveti za fotkanje uz koje ćeš biti kraljica Instagrama
Foto: Profimedia

Podeli:

Pravo je vreme da ovladate određenim trikovima za fotografisanje, i napravite fotografije kojima će se svi diviti. Za kul fotke na mrežama postoje određena pravila kao što su poza, lokacija, svetlo.

Npr. ukoliko želite da da izgledate više, kada pozirate napravite razmak između nogu i jednu nogu stavite preko druge kako bi bila bliže kameri. Takođe, trik koji mnogi koriste je stajanje na prstima.

Ako ste ljubitelj spontanijih slika, kao što su npr. one u hodu idelano je da prebacujete težinu tela sa jedne noge na drugu, tako da idete korak napred pa korak nazad. Istina, za ovo vam treba i malo vežbe. Ili jednostavno, koračajte što sporije i pokušajte da budete u tim mikro pokretima što prirodniji.

Što se tiče lokacija, tu nema limita, ali vodite računa o onome što ste obukli i kakva je pozadina iza vas. Drugim rečima, ako nosite kombinaciju jarke boje, okruženje bi trebalo da bude neutralnije. Šarene haljine "traže" opet mirniju pozadinu.

Jedan od presudnih faktora za dobru sliku jeste osvetljenje. Prirodno svetlo je uvek pun pogodak, a slike će izgledati oštrije i profesionalnije posebno ako fotkate telefonom. Nije baš preporučljivo da svetlo direktno pada na vas zbog boja, a mnogi smatraju da je vreme nakon izlaska sunca najbolje za slikanje.

Kada pravite fotografije npr. na svom putovanju, podelite sliku na trećine, i horizontalno i vertikalno, poznato kao pravilo trećine. To je poznato u krugovima fotografa da ako postavite subjekat (tačku fokusa) na jednoj od linija koje razdvajaju te trećine, uspećete da postignete dinamiku fotografije.

Naravno, tu su alati i filteri za sređivanje fotografija. Preporuka je da interveništete kada baš morate, jer složićete se da svakodnevno prisustvujemo preterivanju u upotrebi filtera, a i vlada trend "sirovijih" slika, tako da...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare