Zdravlje žene

Da li je "krckanje" prstiju loše ili dobro?

Verovatno ste mnogo puta do sad čuli savet da ne bi trebalo da "krckate prste" jer im time nanosite veliku štetu koja će biti vidljiva tek u godinama koje dolaze. Da li je to tačno?

Subota, 29.08.2015.

16:20

Izvor: Novosti

Default images
Thinkstock

Podeli:

U našim zglobovima se nalazi sinovijalna tečnost koja suži za podmazivanje. Naučnici su verovali da ono što izaziva puckanje su mali mehurići vazduha koji postoje u tečnosti. Ipak,ove godine uspeli su da dokažu da ni ta teorija nije tačna.

Ove godine, prvi put je snimljen rendgenski snimak kako izgleda puckanje prstiju.

Kako zapravo izgleda "krcakanje prstiju" možete videti na 0:44 sekundi video snimka, a dobra vest je da su naučnici utvrdili da se pucketanjem ništa nije slomljeno ni oštećeno.

I studija iz 2015. godine potvrdila je isto to. U istraživanju je učestvovalo 215 osoba, od 59 do 80 godina života. Naučnici su ih pratili pet godina i utvrdili da ne postoji veza između "krckanja" prstiju i artritisa, kao što se do sada verovalo.

Dakle, nemate o čemu da brinete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare