Zdravlje žene

Spavanje u grudnjaku – dobro ili loše po zdravlje?

Dok neke žene sanjaju o skidanju brusthaltera čim dođu kući s posla, druge ga nose 24 časa. Ali da li je spavanje u grudnjaku dobro za nas?

Sreda, 07.09.2022.

08:12

Izvor: B92

Spavanje u grudnjaku – dobro ili loše po zdravlje?
Foto: George Rudy/shutterstock

Podeli:

U odgovoru na ovo pitanje, kada se pozivamo na nauku, možemo da kažemo da nema medicinskih studija koje ukazuju na bilo kakve negativne efekte spavanja sa grudnjakom.

U stvari, ženama sa većim grudima čak se i preporučuje nošenje grudnjaka.

"Nošenje sportskog ili grudnjaka bez žica i korpi kada spavate pomoći će da se ograniči kretanje grudi dok spavate, što ublažava bolove u grudima i dovodi do boljeg sna", kaže doktorka Redžina Hempton, sertifikovana za hirurgiju grudi, koja je osnovala Studio za negu grudi u Vašingtonu (Breast Care for Washington).

Isto kaže i doktorka Teri En Samjuels, koja smatra da "nošenje grudnjaka dok spavamo je korisno dokle god nas ne seče i ne prekida cirkulaciju".

Lekarka je istakla da "nema objavljenih podataka da postoji bilo kakva šteta za spavanje u grudnjaku, kao što su efekti raka dojke, loša cirkulacija krvi ili usporen rast grudi".

"Ako postoji bilo kakav razlog za zabrinutost, to je jednostavno da ne bi trebalo da nosite grudnjak koji je suviše zategnut ili koji vam se zabija u kožu, što može izazvati iritaciju kože i poremećen san", dodala je doktorka Samjuels.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.