Zdravlje žene

Srbija pravi progres: Žene bez partnera će imati pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države VIDEO

Pored neograničenoih pokušaja veštačke oplodnje za prvo dete, pokušaja vantelesne za drugo dete, neograničenog zamrzavanje embriona, pomeranja starosne granica za žene do 45. godine, uz postupke sa doniranim materijalom, Srbija je pored Izraela, jedina zemlja na svetu koja je omogućila ženam koje nemaju partnera, a žele da se ostvare u ulozi majke uđu u proces vantelesne oplodnje i sve o trošku države.

Sreda, 09.11.2022.

14:53

Izvor: superžena/TV Prva

Srbija pravi progres: Žene bez partnera će imati pravo na vantelesnu oplodnju o trošku države VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Tim povodom, gosti emisije "150 minuta" TV Prva - dr Milan Milenković, specijalista ginekologije i Marijana Arizanović iz Udruženja "Šansa za roditeljstvo" govorili su o detaljima, pravima, ali i jednom progresu kada je reč o vantelesnoj oplodnji u Srbiji.

Vantelesna oplodnja u Srbiji uskoro moguća i doniranim ćelijama iz inostranstva VIDEO

"Prema izveštajima RFZO-a, svi parovi koji nemaju svoj reproduktivni materijal moći će da urade vantelesnu oplodnju sa doniranim materijalom - jajnim ćelijama ili spermatozidima, te budući roditelji neće morati da se upućuju na inostranstvo. Takođe, žene koje žele samostalno da se ostvare u ulozi majke moći će da uđu u proceduru sa doniranim spermatozoidima i to će finansirati država", kaže iz udruženja Marijana Arizanović

Žene će imati pravo na šest postupaka vantelesne oplodnje doniranim materijalom. Takođe, VTO doniranim materijalom se odnosi i na parove koji imaju azospermiju

Postoje dve tehnike postupka vantelesne oplodnje i određena priprema pre ulaska u proces vantelsne oplodnje. Specijalista ginekologije dr Milan Milenković je za TV Prva objasnio šta je sve potrebno za VTO, a detalje možete pogledati u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.