Životne priče

Antonija iz Zemuna trenira u devetoj deceniji, duplo mlađi joj zavide na snazi i energiji VIDEO/FOTO

Da godine nisu prepreka ili izgovor za fizičku neaktivnost, potvrđuje i Antonija Đapa (82) koja u devetoj deceniji života redovno vežba i trudi se da ne preskače zakazane treninge.

Ponedeljak, 30.01.2023.

20:54

Autor: Lj. M.

Antonija iz Zemuna trenira u devetoj deceniji, duplo mlađi joj zavide na snazi i energiji VIDEO/FOTO
Foto: Privatna arhiva

Podeli:

Ova simpatična baka dva puta nedeljno ima personalne treninge i uz pomoć instruktorke trudi se da odradi sve vežbe, a među njima je i obavezan kardio program.
Antoniju već “bije” glas da je najvrednija među vežbačima, mada to i ne čudi previše zato što se, kako kaže za B92.net, bavi fizičkom aktivnošču još od mladosti.
Na svaki trening dolazi sređena i obavezno stavi crveni karmin, a zbog radne etike u vežbaonici ubrzo je stekla simpatije.

“Volim da provodim vreme sa vežbačima, osećam se prihvaćeno kao da sam njihovih godina, atmosfera je prijatna, imam osećaj kao da sam deo jedne velike porodice", ističe ona za naš portal.

Kada nije sa unucima i praunucima voli da trenira, a kako ističe za portal B92.net, omiljena vežba joj je vožnja biciklom.

Anegdota sa Đokovićem

Reči hvale za Antoniju i njenu disciplinu ima njena instruktorka Ivana Nedović.

"Antonija je omiljeni vežbač u teretani i prava motivacija za sve koji tvrde da nemaju vremena ili energije da vežbaju. Njeni treninzi prilagođeni su zdravstvenim stanjem, kao i godinama, ali se trudimo da bude raznovrsno i zanimljivo", objasnila je ona.

Antonija, uprkos godinama, i dalje radi na fizičkoj kondiciji, a kako navodi ova instruktora, jednom je u šali “potkačila” i Novaka Đokovića.
“Jednom prilikom Antonija je vozila bicikl i gledala Noleta i onda sam u jednom trenutku čula: ‘Možda on trči brzo, ali ja sigurno vozim brže od njega’ “, rekla je Nedović.
Vežbe za starije

Vežbe za starije

Fizička aktivnost je jako bitna u poznim godinama, a ova instruktorka navodi da postoje jasna pravila kakve vežbe treba raditi i u kolikoj meri.

"Starijoj populaciji se preporučuje oko 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti. U treninzima kod starijih osoba zastupljene su vežbe snage kako bi se povećala mišična masa i sprečili prelomi. Takođe, tu je i vožnja bicikla (kardio) koja smanjuje pritisak, ublažava bol kod osoba koje imaju problem sa artritisom. Antonija često radi vežbe za jačanje nogu, leđa i ramena kako bi se olakšalo svakodnevno kretanje, kao i vežbe za jaćanje leđa i ramena", istakla je Nedović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare