ZORDA: VISOKI ZVANICNICI BI TREBALO DA BUDU PRVI U HAGU

Utorak, 21.11.2000.

15:11

Izvor: B92

Default images

Podeli:

ZORDA: VISOKI ZVANICNICI BI TREBALO DA BUDU PRVI U HAGU Nada da ce se optuzeni na najvisim politickim i vojnim pozicijama naci pred Tribunalom "nikada nije bila tako velika", izjavio je pred Generalnom skupstinom Ujedinjenih nacija predsednik Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju, francuski sudija Klod Zorda. Ta nada se zasniva na promenama do kojih je u poslednjih godinu dana doslo u Hrvatskoj i Srbiji, kao i na sve boljoj saradnji drzava i medjunarodnih organizacija, a posebno SFOR i KFOR, s Haskim tribunalom. Podnoseci redovan godisnji izvestaj Generalnoj skupstini, predsednik Tribunala je naveo da je u proteklih dvanaest meseci SFOR uhapsio i predao Hagu 13 optuzenih za ratne zlocine. Taj uspeh je, medjutim, pomucen cinjenicom da su najvisi politicki i vojni zvanicnici, optuzeni od strane Tribunala, i dalje na slobodi. A upravo bi oni, smatra Zorda, "morali da budu prvi koji ce odgovarati za svoja dela", jer su najvise doprineli ugrozavanju medjunarodnog pravnog poretka ciji je garant Tribunal. Zbog toga je Zorda jos jednom apelovao na sve drzave-clanice UN, a posebno na one nastale iz bivse Jugoslavije, da "osiguraju da svi optuzeni koji su na njihovim teritorijama budu uhapseni i izvedeni pred Tribunal, prenosi Sense.

Nada da ce se optuzeni na najvisim politickim i vojnim pozicijama naci pred Tribunalom "nikada nije bila tako velika", izjavio je pred Generalnom skupstinom Ujedinjenih nacija predsednik Medjunarodnog krivicnog suda za bivsu Jugoslaviju, francuski sudija Klod Zorda. Ta nada se zasniva na promenama do kojih je u poslednjih godinu dana doslo u Hrvatskoj i Srbiji, kao i na sve boljoj saradnji drzava i medjunarodnih organizacija, a posebno SFOR i KFOR, s Haskim tribunalom. Podnoseci redovan godisnji izvestaj Generalnoj skupstini, predsednik Tribunala je naveo da je u proteklih dvanaest meseci SFOR uhapsio i predao Hagu 13 optuzenih za ratne zlocine. Taj uspeh je, medjutim, pomucen cinjenicom da su najvisi politicki i vojni zvanicnici, optuzeni od strane Tribunala, i dalje na slobodi. A upravo bi oni, smatra Zorda, "morali da budu prvi koji ce odgovarati za svoja dela", jer su najvise doprineli ugrozavanju medjunarodnog pravnog poretka ciji je garant Tribunal. Zbog toga je Zorda jos jednom apelovao na sve drzave-clanice UN, a posebno na one nastale iz bivse Jugoslavije, da "osiguraju da svi optuzeni koji su na njihovim teritorijama budu uhapseni i izvedeni pred Tribunal, prenosi Sense.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare