DJINDJIC I RADE MARKOVIC NA JUGU SRBIJE

Nedelja, 03.12.2000.

20:40

Izvor: B92

Default images

Podeli:

DJINDJIC I RADE MARKOVIC NA JUGU SRBIJE "Ukoliko dobije odobrenje medjunarodne zajednice, policija ce isterati militantne Albance iz tampon zone uz granicu sa Kosovom odmah nakon republickih izbora 23. decembra", izjavio je jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije Zoran Djindjic. Djindjic je prilikom obilaska regiona Bujanovca rekao da vlada trazi eksplicitno odobrenje NATO-a da istera pobunjenike iz oblasti povrsine oko 200 kvadratnih kilometara, javio je Asosijeted pres. Zoran Djindjic je u nedelju posetio region Bujanovca u pratnji nacelnika resora javne i drzavne bezbednosti MUP-a Srbije, generala Obrada Stevanovica i Radeta Markovica, javlja dopisnik Radija B92 Radoman Iric. Djindjic je govoreci novinarima najavio formiranje kriznog staba za ovaj teren koji ce zasedati 24. sata i rekao: "Za nas je prioritet ovaj deo nase teritorije. Ovo je za novu demokratsku vlast probni kamen, ali je to ujedno probni kamen i za demokratski svet. Sto se mene tice mi ove probleme ne mozemo tolerisati ni jedan dan. Srbija ima snage da odbrani ovu teritoriju i ona ce je sasvim sigurno odbraniti. Istina, za sada ima nekih nedoumica oko nadleznosti, kojih ce verovatno biti do 23. septembra a posle ce stvari leci na svoje mesto", izjavio je Djindjic. On je istakao da "je prvi korak da se medjunarodna zajednica saglasi sa odlucnom akcijom koja bi potisnula sve neregularne snage koje se nalaze u teritorijalnoj zoni", prenosi FoNet. "Drugi korak je da se ta zona obezbedi, a treci korak je da se nadje trajno resenje bezbednosti teritorijalne zone", rekao je Djindjic ovoj agenciji. "To mora da bude zona od posebnog drzavnog interesa i tu treba mnogo vise paznje, nego sto je to bio slucaj u prethodnih godinu dana", zakljucio je Djindjic. Lider DS Zoran Djindjic za B92 kaze da njegov susret sa sefom DB Radetom Markovicem nije bio unapred dogovoren. Na pitanje moze li njihovo zajednicko pojavljivanje tri nedelje pred izbora stetiti DOS-u s obzirom na to da je njegova smena trazena do pre par dana, Djindjic je odgovorio: "Ja se nisam sreo sa Radetom Markovicem, ja sam bio u Bujanovcu i Presevu, razgovarao sam sa mnogim ljudima, razgovarao sam sa Srbima u Presevu, sa policajcima na vizuelni domet od albanskih polozaja i snajperista, i ako se u tih 5-6 sati pojavio Rade Markovic, to je, pretpostavljam, vise njegov problem nego moj. Sto se nas tice, mi smo kao DOS svoj principijelan stav saopstili, a to je da on treba da ide. Posto nije postignuta saglasnost mi u tim sluzbama, ni u ministarstvima, ni u vladi o tome da on bude smenjen, on ostaje do 23. decembra i ocigledno on nije tema nase predizborne kampanje", kaze Djindjic za B92.

"Ukoliko dobije odobrenje medjunarodne zajednice, policija ce isterati militantne Albance iz tampon zone uz granicu sa Kosovom odmah nakon republickih izbora 23. decembra", izjavio je jedan od lidera Demokratske opozicije Srbije Zoran Djindjic. Djindjic je prilikom obilaska regiona Bujanovca rekao da vlada trazi eksplicitno odobrenje NATO-a da istera pobunjenike iz oblasti povrsine oko 200 kvadratnih kilometara, javio je Asosijeted pres.

Zoran Djindjic je u nedelju posetio region Bujanovca u pratnji nacelnika resora javne i drzavne bezbednosti MUP-a Srbije, generala Obrada Stevanovica i Radeta Markovica, javlja dopisnik Radija B92 Radoman Iric. Djindjic je govoreci novinarima najavio formiranje kriznog staba za ovaj teren koji ce zasedati 24. sata i rekao: "Za nas je prioritet ovaj deo nase teritorije. Ovo je za novu demokratsku vlast probni kamen, ali je to ujedno probni kamen i za demokratski svet. Sto se mene tice mi ove probleme ne mozemo tolerisati ni jedan dan. Srbija ima snage da odbrani ovu teritoriju i ona ce je sasvim sigurno odbraniti. Istina, za sada ima nekih nedoumica oko nadleznosti, kojih ce verovatno biti do 23. septembra a posle ce stvari leci na svoje mesto", izjavio je Djindjic.

On je istakao da "je prvi korak da se medjunarodna zajednica saglasi sa odlucnom akcijom koja bi potisnula sve neregularne snage koje se nalaze u teritorijalnoj zoni", prenosi FoNet. "Drugi korak je da se ta zona obezbedi, a treci korak je da se nadje trajno resenje bezbednosti teritorijalne zone", rekao je Djindjic ovoj agenciji. "To mora da bude zona od posebnog drzavnog interesa i tu treba mnogo vise paznje, nego sto je to bio slucaj u prethodnih godinu dana", zakljucio je Djindjic.

Lider DS Zoran Djindjic za B92 kaze da njegov susret sa sefom DB Radetom Markovicem nije bio unapred dogovoren. Na pitanje moze li njihovo zajednicko pojavljivanje tri nedelje pred izbora stetiti DOS-u s obzirom na to da je njegova smena trazena do pre par dana, Djindjic je odgovorio: "Ja se nisam sreo sa Radetom Markovicem, ja sam bio u Bujanovcu i Presevu, razgovarao sam sa mnogim ljudima, razgovarao sam sa Srbima u Presevu, sa policajcima na vizuelni domet od albanskih polozaja i snajperista, i ako se u tih 5-6 sati pojavio Rade Markovic, to je, pretpostavljam, vise njegov problem nego moj. Sto se nas tice, mi smo kao DOS svoj principijelan stav saopstili, a to je da on treba da ide. Posto nije postignuta saglasnost mi u tim sluzbama, ni u ministarstvima, ni u vladi o tome da on bude smenjen, on ostaje do 23. decembra i ocigledno on nije tema nase predizborne kampanje", kaze Djindjic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare