Obelezena godisnjica od napada na Ameriku u Beogradu

Sreda, 11.09.2002.

17:40

Izvor: Beta

Default images

Podeli:

Obelezena godisnjica od napada na Ameriku u Beogradu Izvodom iz "Opela" Stevana Stojanovica Mokranjca i Mocartovim "Rekvijemom" u sredu je u beogradskom Narodnom pozoristu obelezena godisnjica od teroristickih napada na SAD. Obelezavanju godisnjice napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku prisustvovali su ambasador SAD u Jugoslaviji Vilijem Montgomeri i premijer Srbije Zoran Djindjic. Montgomeri je, obracajuci se prisutnima, rekao da je 11. septembar dan secanja na sve poginule u proslogodisnjem teroristickom napadu, podsetivsi da je tada poginulo vise od 2.000 ljudi, od kojih 90 stranih drzavljana, a medju njima i pet Jugoslovena. "Poruka dogadjaja od 11. septembra je da se treba secati zrtava i njihovih porodica, ali, isto tako, i pruzanje podrske zavrsetku zapocete bitke protiv terorizma. Imali smo ozbiljne uspehe protekle godine, ali to moze biti vrlo duga bitka i u njoj moramo istrajati", rekao je Montgomeri agenciji Beta po zavrsetku memorijalnog dogadjaja u Narodnom pozoristu. Premijer Srbije Zoran Djindjic je u obracanju ucesnicima memorijalnog skupa, naglasio da je teroristicki napad na Ameriku "doveo u pitanje same temelje zapadne civilizacije", koja, kako je rekao, "pociva na sirenju i multinacionalnosti". Svetski trgovinski centar je, po njegovoj oceni, bio "simbol multinacionalnosti". Ambasada Sjedinjenih Americkih Drzava u Beogradu izrazila je u sredu zahvalnost Akademskom horu "Obilic" na inicijativi da u Narodnom pozoristu izvede Mocartov Rekvijem. U pomen nastradalima i u cast onih koji su pruzili pomoc 11. septembra 2001. godine, americka ambasada podrzala je izvodjenje Mocartovog Rekvijema i delova Mokranjcevog Opela u Beogradu, navodi se u saopstenju Ambasade SAD. Mocartov Rekvijem se izvodi sirom sveta, u sve 24 vremenske zone. Inicijator poduhvata je Simfonijski orkestar iz Sijetla, SAD, a beogradski hor "Obilic" jedini je pozvan iz zemalja jugoistocne Evrope da ucestvuje u tom dogadaju, podsetila je americka ambasada. U Narodnom pozoristu Rekvijem su izveli umetnici akademskog hora "Obilic", AKUD "Branko Krsmanovic" i Vojvodjanski simfonicari iz Novog Sada, a dirigent je bila Darinka Matic Marovic.

Izvodom iz "Opela" Stevana Stojanovica Mokranjca i Mocartovim "Rekvijemom" u sredu je u beogradskom Narodnom pozoristu obelezena godisnjica od teroristickih napada na SAD. Obelezavanju godisnjice napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku prisustvovali su ambasador SAD u Jugoslaviji Vilijem Montgomeri i premijer Srbije Zoran Djindjic.

Montgomeri je, obracajuci se prisutnima, rekao da je 11. septembar dan secanja na sve poginule u proslogodisnjem teroristickom napadu, podsetivsi da je tada poginulo vise od 2.000 ljudi, od kojih 90 stranih drzavljana, a medju njima i pet Jugoslovena.

"Poruka dogadjaja od 11. septembra je da se treba secati zrtava i njihovih porodica, ali, isto tako, i pruzanje podrske zavrsetku zapocete bitke protiv terorizma. Imali smo ozbiljne uspehe protekle godine, ali to moze biti vrlo duga bitka i u njoj moramo istrajati", rekao je Montgomeri agenciji Beta po zavrsetku memorijalnog dogadjaja u Narodnom pozoristu. Premijer Srbije Zoran Djindjic je u obracanju ucesnicima memorijalnog skupa, naglasio da je teroristicki napad na Ameriku "doveo u pitanje same temelje zapadne civilizacije", koja, kako je rekao, "pociva na sirenju i multinacionalnosti". Svetski trgovinski centar je, po njegovoj oceni, bio "simbol multinacionalnosti".

Ambasada Sjedinjenih Americkih Drzava u Beogradu izrazila je u sredu zahvalnost Akademskom horu "Obilic" na inicijativi da u Narodnom pozoristu izvede Mocartov Rekvijem. U pomen nastradalima i u cast onih koji su pruzili pomoc 11. septembra 2001. godine, americka ambasada podrzala je izvodjenje Mocartovog Rekvijema i delova Mokranjcevog Opela u Beogradu, navodi se u saopstenju Ambasade SAD.  Mocartov Rekvijem se izvodi sirom sveta, u sve 24 vremenske zone. Inicijator poduhvata je Simfonijski orkestar iz Sijetla, SAD, a beogradski hor "Obilic" jedini je pozvan iz zemalja jugoistocne Evrope da ucestvuje u tom dogadaju, podsetila je americka ambasada. U Narodnom pozoristu Rekvijem su izveli umetnici akademskog hora "Obilic", AKUD "Branko Krsmanovic" i Vojvodjanski simfonicari iz Novog Sada, a dirigent je bila Darinka Matic Marovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare