Pored zadovoljstva uradjenim na povelji Solana traži kraj

Petak, 13.09.2002.

19:46

Izvor: Beta

Default images

Podeli:

Pored zadovoljstva uradjenim na povelji Solana trazi kraj Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana dobio je na zasedanju Kontakt grupe, u Njujorku, "potpunu podrsku" za ocenu da dosad usaglaseni elementi preuredjenja odnosa Srbije i Crne Gore jamce da ce to bi "funkcionalna drzava s kojom EU moze raditi". Kako agencija Beta u petak saznaje u izvorima EU u Briselu, Solana je podvukao da je Evropska unija sada ubedjena da ce buduca drzava Srbija i Crna Gora biti "partner s kojim ce moci da se u potpunosti i vrlo delotvorno saradjuje, jer ce imati ustrojstvo koje to omogucava". On je rekao da to, ujedno, jamci snazno ubrzanje procesa priblizavanja Srbije i Crne Gore evropskoj petnaestorici, uz hitru izradu "studije o izvodljivosti" i pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruzivanju. Ali, napomenuo je visoki predstavnik EU, da se ne bi "zaostalo u toj dinamici" nuzno je otkloniti i poslednju malu prepreku i "pre kraja meseca i izbora u Srbiji, naci formulu za konacni sporazum o ustavnoj povelji". Solana je, na margini zasedanja Generalne skupstine UN, o tome u Njujorku razgovarao i sa sefom jugoslovenske diplomatije Goranom Svilanovicem i nastoji da se susretne i sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom. Celnik EU je ucesnicima sastanka Kontakt grupe - direktorima politickih direkcija ministarstava inostranih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemacke i Italije, predocio da su "poslednjih meseci ostvareni znatni uspesi u ustavnom preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore". Zakljucak Evropske unije, koji je Solana preneo partnerima u Kontakt grupi, jeste da se "prvi put otkako je pokrenut ovaj proces, doslo do zaista veoma, veoma bliske tacke njegovog dovrsetka. Ali, iako je veoma blizu konacnog uspeha, jos nije sasvim na kraju. Zato se namece hitna i bitna potreba da se ucini jos jedan mali napor da bi se odrzali njegov tok i snaga, utoliko pre sto je preostalo jako malo vremena, ako ga uopste ima".

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana dobio je na zasedanju Kontakt grupe, u Njujorku, "potpunu podršku" za ocenu da dosad usaglašeni elementi preuredjenja odnosa Srbije i Crne Gore jamče da će to bi "funkcionalna država s kojom EU može raditi". Kako agencija Beta u petak saznaje u izvorima EU u Briselu, Solana je podvukao da je Evropska unija sada ubedjena da će buduća država Srbija i Crna Gora biti "partner s kojim će moći da se u potpunosti i vrlo delotvorno saradjuje, jer će imati ustrojstvo koje to omogućava". On je rekao da to, ujedno, jamči snažno ubrzanje procesa približavanja Srbije i Crne Gore evropskoj petnaestorici, uz hitru izradu "studije o izvodljivosti" i pregovore o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Ali, napomenuo je visoki predstavnik EU, da se ne bi "zaostalo u toj dinamici" nužno je otkloniti i poslednju malu prepreku i "pre kraja meseca i izbora u Srbiji, naći formulu za konačni sporazum o ustavnoj povelji". Solana je, na margini zasedanja Generalne skupštine UN, o tome u Njujorku razgovarao i sa šefom jugoslovenske diplomatije Goranom Svilanovićem i nastoji da se susretne i sa predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom. Čelnik EU je učesnicima sastanka Kontakt grupe - direktorima političkih direkcija ministarstava inostranih poslova SAD, Rusije, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, predočio da su "poslednjih meseci ostvareni znatni uspesi u ustavnom preuredjenju odnosa Srbije i Crne Gore". Zaključak Evropske unije, koji je Solana preneo partnerima u Kontakt grupi, jeste da se "prvi put otkako je pokrenut ovaj proces, došlo do zaista veoma, veoma bliske tačke njegovog dovršetka. Ali, iako je veoma blizu konačnog uspeha, još nije sasvim na kraju. Zato se nameće hitna i bitna potreba da se učini još jedan mali napor da bi se održali njegov tok i snaga, utoliko pre što je preostalo jako malo vremena, ako ga uopšte ima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare