"Pisanje knjiga za decu je pisanje za ozbiljnu publiku"

Jovan Jovanović Zmaj, Branko Ćopić, Ršum... samo su neki od neprikosnovenih stvaraoca književnih dela za decu i mlade. Danas ih ima, sve manje. Čini se da su više neka druga književna dela i oblasti "preokupirala" domaće autore. Ali, Svetlana Preradović, novinar po profesiji, sanjar po prirodi i pasionirani čitač po životnim navikama odlučila je da piše priče za decu. Kaže da je dobra priča uvek bila suštinski deo nejnog života i identiteta, a priče za decu se ne razlikuju od bilo koje druge dobre priče. Razlika je- u tematici.

Sreda, 04.10.2017.

14:03

Izvor: B92

Foto: Privatna arhiva

Podeli:

"Otkrila sam da u sebi imam i priče za decu kada su se rodili moji sestrići. To je bio moj način da doprem do njih kada sam želela da im nešto objasnim, olakšam ili da ih jednostavno zabavim. To se nastavilo i sa mojom decom. Kada god ne znamo šta ćemo, to jest kada ja ne znam šta ću s njima u kolima, pred spavanje, u čekaonici ja "bacim" priču. "Princeza Kmeza" je samo jedna od njih. Bilo je mnogo situacija u kojima su se te priče pokazale kao najefikasniji način da pomognem deci da shvate svoja osećanja, sagledaju ponašanje, donesu odluke…", priča u dahu za portal "Super žena" ova kreativna žena čija je glavna inspiracija život.

"Moje priče za decu su rezultat truda da što bolje razumem decu i otkrijem što bolji način da im pomognem da razumeju svoje emocije. Najčešće sam ih pričala pred spavanje, jer nisam želela da im u tim momentima čitam priče u kojima tata odvodi Ivicu i Maricu u šumu i ostavlja ih jer nema novca da ih izdržava, Bambiju umire mama, baku vade iz stomaka zlog vuka... Pojedine priče su deca tražila da besomučno ponavljam, a prijateljice su me zamolile da ih zapišem da čitaju svojoj deci. Na kraju je jedna meni draga osoba, koja je inače autor knjiga predložila da ih pošalje uredniku dečije edicije. Njemu se najviše dopala "Princeza Kmeza", malo sam je dopisala i …eto. Knjiga je sada tu. A ja sam od pripovedača postala pisac".

Posle ovog prvenca sledi logično i nastavak. Ova plačljiva princeza dobiće i brata- "Princa Nećka". U pripremi je i serijal za decu "Meda i Kreda" koji će se baviti bazičnim emocijama poput straha, tuge...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare