Roditelji, ne branite deci da se prljaju

Kosta obožava da puzi u parku, a ako nešto nađe na podu, često stavi u usta. Njegova mama Marija Pavlović kaže da ga pušta da bude na podu, da padne i ustane sam.

Petak, 10.11.2017.

12:24

Izvor: B92

Roditelji, ne branite deci da se prljaju
Foto: Thinkstock

Podeli:

"Ne hranim ga ovde u parku, da ne bi uzeo hranu kada padne. Ali kod kuće kada hrana padne sa hranilice dole na pod, on dođe i uzme".

Kosti mama dozvoljava da se napolju igra slobodno i ne presvlači ga svaki put kada se isprlja.

"Samo kad je baš mokar znači što više da bude u svojoj garderobi, što više da bude prljav. U kući ima posebnu graderobu za po kući, a napolju nosi par puta obučenu garderobu."

A i mala Mila može da se isprlja tokom igre.

"Padne u blato i ništa stresemo blato, ako se previše ublatnjavila skinemo to sa kolena i ruku nastavljamo igranje", kaže nejn tata Marko Galović.

Prljava garderoba je dozvoljena, ali je zabranjeno da se stvari uzimaju sa poda.

"Mi ne dopuštamo takve stvari jer mora da nauči šta sme a šta ne sme. Zato što neke stvari stavrno mogu da budu opasne. Pustiš je da radi šta hoće, ali higijena je higijena."

Mala Mila je vrlo ozbiljno shvatila da je čistoća pola zdravlja pa u parku vlažnim maramicama čisti šipku.

Ali, stručnjaci sve glasnije poručuju savremenim roditeljima - pustite mališane da se isprljaju, da istraže svet oko sebe, pipnu biljke i životinje, jer baš izloženost mikrobima i bakterijama jača imunitet vaše dece. Setite se samo kako smo i sami uživali u pravljenju pita od blata i peska

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare