Praktični saveti

Isprobajte genijalan savet: Dodajte sodu bikarbonu dok kuvate jaja

Jaja stara od sedam do deset dana idealna su za kuvanje i najlakša da ih ogulite. Da biste izbegli neprijatna iznenađenja, dok kuvate jaja u vodu dodajte kašičicu sode bikarbone. Ljuska će, maltene, sama otpasti.

Sreda, 01.03.2017.

12:30

Izvor: B92

Isprobajte genijalan savet: Dodajte sodu bikarbonu dok kuvate jaja
Foto: Thinkstock

Podeli:

Ako ne znate koliko su jaja stara, pokušajte ovaj trik - stavite ih u vodu i pogledajte kako se ponašaju. Ako potonu sa strane tada su sigurno sveža. Ukoliko potonu, ali stoje u vodi - tada su savršena za kuvanje.

Jaja koja isplivaju su stara.

Zagrevanje jaja pre stavljanja u vruću vodu je neophodo da ljuska ne bi pukla tokom kuvanja. To ćete postići tako što ćete ih izvaditi iz frižidera i ostaviti da dostignu sobnu temperaturu ili ih stavite u toplu vodu iz slavine na nekoliko minuta.

S druge strane, ako želite da servirate tvrdo kuvana jaja, najsigurnije je da ih staviti u hladnu vodu i tek tada kuvati. Šanse za pucanje ljuske tada su vrlo male.

A ako želite jaje sa mekanim žumancem unutra, tada ih kašikom polako stavljajte u vruću vodi i merite vreme. Zavisno od veličine jajeta, trebaće vam oko tri minuta.

Ako jaja prekuvate, tada će ona oko žumanceta biti zelenkaste boje, a belance će biti gumenastije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare