Od nje i njenih vratolomija vam je zastajao dah, a pogledajte je danas

Rumunska gimnastičarka Nađa Komaneči 1976. godine oduševila je ceo svet vratolomijama u svim disciplinama, a posebno na dvovisinskom razboju, kada je prva u istoriji dobila najvišu moguću ocenu. Iako je bila čudo od deteta, njen život nije bio nimalo lak.

Petak, 04.09.2015.

14:35

Izvor: B92

Default images
wikimedia

Podeli:

Nađa je rođena u gradiću Onešti u Rumuniji 12. novembra 1961. godine, gimnastiku je počela da trenira u šestoj godini, a već sa 10 učestvovala je na međunarodnim takmičenjima.

Sa svega 14 godina postala je svetska zvezda i ušla među legende, jer je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine za vežbu na dvovisinskom razboju dobila najvišu ocenu - 10. Zanimljivo je da tada semafor koji je prikazivao ocene nije čak ni imao opciju da prikaže broj 10, već je njen rezultat ispisan kao 1,0. Nakon negodovanja publike i šoka mlade gimnastičarke, sudije su Nađi objasnile da je zapravo postigla istorijski uspeh. Postala je tada i jedna od najmlađih osvajačica olimpijskog zlata ikada, pa je ovaj uspeh potvrdila time što je uzela ukupno pet medalja - zlato u višeboju, dvovisinskom razvoju i gredi, srebro u ekipnom takmičenju i bronzu u vežbi na parteru. Neverovatan uspeh ponovila je i na OI u Moskvi 1980. kada je uzela dva zlata i dva srebra.

Ali godinu dana kasnije, kada je imala svega 20 godina, počinje Nađin pakao. Za vreme egzibicione turneje po Americi, Nađin trener Bela Karolj prebegao je sa suprugom i tražio azil. Komanečijeva se vratila u Rumuniju, ali je stavljena pod prismotru tadašnjeg Čaušeskuovog režima, jer su strahovali da bi i ona mogla da prebegne. Zabranjena su joj sva putovanja van zemlje, pa se, umesto takmičenjima, posvetila treniranju rumunskih gimnastičarki.

Iako nije želela da govori o torturama koje je trpela, saznalo se da je Nađu maltretirao i seksualno zlostavljao Čaušeskuov sin Niku.

I sama je uspela da prebegne 1989. sa željom da u Americi pronađe novi život. Ali ni to nije išlo glatko. U SAD ju je očekivao njen trener Bela Karolj, ali mu se ona nije javljala. U zatočeništvu ju je držao Konstantin Panait, koji joj je omogućio beg iz Rumunije za 5.000 dolara. On je shvatio da bi u Americi mogao dobro da zaradi na rumunskoj gimnastičarki, pa je naplaćivao njene intervjue i gostovanja po emisijama. Procenjuje se da je na ovaj način zaradio 200.000 dolara, od čega Nađa nije dobila ništa. Uz pomoć prijatelja uspela je posle godinu dana da se oslobodi Penauta i našla je dom u Montrealu.

foto: Splash

Verila se 1994. godine za američkog gimnastičkog šampiona Barta Konera, kog je upoznala baš te, za nju, kako se ispostavilo, najvažnije godine u životu - 1976. Venčali su se 1996. godine u manastiru Kašin blizu Bukurešta, a Bart je, po želji svoje supruge, prešao u pravoslavlje. Inače, Nađa je želela da joj kum na svadbi bude tadašnji predsednik Rumunije Jon Ilijesku, koji je došao na to mesto nakon što je Čaušesku streljan. On se zahvalio na ovom "lepom gestu i prema zemlji i njenim roditeljima", ali zbog zvaničnog položaja nije mogao da joj kumuje. Ipak, bio je domaćin njenog venčanja, a na slavlje su bili pozvani i Robert de Niro, Arnold Švarceneger, Hilari Klinton...

Danas Nađa ima 53 godine i američko državljanstvo. Često putuje i propagira sport i gimnastiku širom sveta. Sa suprugom je otvorila privatnu gimnastičku školu, a i dalje njih dvoje rado zajedno učestvuju na revijalnim takmičenjima i zarađeni novac daju u dobrotvorne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.