Ni dve decenije nisu dovoljne da ublaže tragediju: Princeza Dajana predvidela svoju smrt?

Dajana Spenser ni dve decenije od pogibije u Parizu ne prestaje da intrigira javnost širom sveta. Na današnji njen život se završio u saobraćajnoj nesreći u Parizu, ali je bajka o voljenoj engleskoj princezi dobila samo jednu novu dimenziju. Za svoje sunarodnike, čini se, ona nikada neće umreti- bez obzira na tajne, intrige i spletke koje isplivavaju tek toliko godina od strašnog događaja.

Utorak, 29.08.2017.

12:08

Izvor: B92

Ni dve decenije nisu dovoljne da ublaže tragediju: Princeza Dajana predvidela svoju smrt?
Foto: Getty

Podeli:

Sve ono što što se dosad pojavio u javnosti ukazuje na to da se na priču o Dajani ne može staviti tačka.

Misteriju oko saobraćajne nesreće u kojoj su Dajan i njen verenik Dodi al Fajed, izgubili živote, mnogi su pokušavali da razreše. Iako se godinama govori da iza tragedije stoji britanska tajna služba, svedočenje bivšeg agenta britanske obaveštajne agencije MI5 Džona Hopkinsa, u junu ove godine, bilo je neočekivano.

Hopkins (80) je na samrti oktrio da je od 1973. do 1999. učestvovao u 23 ubistva, uključujući i ubistvo Dajane. Kao razlog svog priznanja, naveo je to da ne želi da umre, a da ne ispriča istinu.

Dajana je, prema njegovim rečima, bila jedina žena i jedina osoba povezana sa kraljevskom porodicom koju je ubio. Zastrašujući niz izjava nastavio je rečima da je ubistvo princeze naredio britanski dvor.

"Dajana je znala previše kraljevskih tajni. Moj šef mi je rekao da ona mora da umre. Primio je naređenje direktno od princa Filipa i morali smo to da uradimo tako da sve izgleda kao nesreća. Sledeća faza zavere na na visokom nivou odnosila se na medije koji su, takođe, odradili svoj deo posla", ispričao je Hopkins.

Tvrdnje da je ubistvo naredio princ Filip ranije je iznosio Mohamed al Fajed, otac Dodija al Fajeda, koji je uporno zastupao teoriju da se u Parizu nije dogodila nesreća.

Ove godine su ponovo postali aktuelne i brojna tumačenja o nepravilnosti same istrage nakon udesa. U policijskim izveštajima ima niz nelogičnosti, dok "sitnica" da je lekarska ekipa na teren izašla čak 17 minuta nakon poziva, nije mogla da prođe nezapaženo.

Najsvetlija strana jubileja jeste prikazivanje dokumentarnog filma "Dajana, naša majka: njen život i zaostavština". Glavni akteri su sinovi pokojne princeze, Vilijam i Hari.

Njihove ispovesti ne ostavljaju ni trunke dileme, nijedno otvoreno pitanje. Dajana je ulogu majke obavljala predano i sa mnogo ljubavi.

Dokumentarac Aj-Ti-Vija doneo je nikada viđene fotografije princeze i njenih sinova. Ono što je rastužilo sve one koji su pogledali film bile su Vilijamove i Harijeve izjave o poslednjem telefonskom razgovoru sa majkom. Nazvala ih je nekoliko sati pre nesreće. "Hari i ja smo očajnički žurili da kažemo: "Ćao, čujemo se kasnije..." Da sam znao šta će da se desi, ne bih bio toliko nezainteresovan ni povodom toga ni povodom bilo čega drugog. Ali taj poziv mi je urezan u sećanje, duboko", rekao je Viliajm, prenosi "AP".

❤"The best mum in the world"❤ . A new documentary celebrating Diana will air this month, where William and Harry open up about their mother for the first time in a documentary. . In the trailer Prince William says "Believe it or not, you and I are both in this photograph, you're in the tummy." . Prince Harry says, "This is the first time that the two of us have ever spoken about her as a mother." . William: "She was very informal and really enjoyed laughter and fun." . Harry: she was one of the naughtiest parents. She was our mum. She still is our mum. . William: "She understood that there was real life outside of palace walls." . Harry: "She was our mum. She still is our mum. and of course, as a son I would say this, she was the best mum in the world. She smothered us with love, that's for sure." . This documentary is due to air on ITV in Britain and HBO in the US later this month. . Repost from @katemidleton . . . #LovePrincessDiana #PrincessDiana #PrincessofWales #BritishRoyalfamily #PrincessFOREVER #KateMiddleton #DuchessofCambridge #PrinceWilliam #PrinceHarry #PrinceGeorge #PrincessCharlotte #PrinceCharles #British #Europe #Mom

A post shared by Princess Diana 🇬🇧 (@loveprincessdiana) on

Hari je dodao: "Dok se sećam toga, teško je, mnogo je teško. Moraću da se na neki način sa tim nosim do kraja života. Znam sada da je to bio poslednji put da ću pričati sa mojom mamom. Koliko bi drugačije taj razgovor izgledao da sam imao i najmanji nagoveštaj da će poginuti te noći".

Još jedan dokumentarac je izazvao veliko interesovanje. Film koji je u Americi prikazan još 2004. godine, i koji se može pogledati na Jutjubu, premijerno je 6. avgusta prikazan i u Velikoj Britaniji, uprkos protivljenju Dajaninog brata Čarlsa Spensera i njenih prijatelja koji film ocenjuju kao čistu provokaciju. "Čanel 4" se nije obazirao na te kritike i pustio je film u etar. A u filmu čiji je autor Piter Setelen (koji je bio Dajanin profesor dikcije) i koji je zapravo kolaž Dajaninih snimaka i intervjua nastalih od 1992. do 1993., princeza iznosi detalje njenog nesrećnog braka sa Čarlsom, otkriva da nikada nije imala podršku kraljice Elizabete, kao i da je planirala da osamdesetih pobegne iz Bakingemske palate i to sa telohraniteljem Barijem Manakijem.

U Makanija je bila ludo zaljubljena. I to otkriće je imalo neverovatna odjek u britanskoj javnosti.

"Kada sam imala 24 ili 25 godina, bila sam jako zaljubljena u nekoga ko je radio u obezbeđenju. Ali on je ubrzo uklonjen, a onda je i ubijen. Morao je da ode, a tri nedelje kasnije poginuo je u nesreći sa motorom. On je bio najveća ljubav koju sam ikada imala", ispričala je u filmu.

Seriju Dajaninih više nego iskrenih izajava nastavile su i priče o Čarlsu. Princeza otkriva da ga je pre venčanja videla samo 13 puta, da je na nju na drugom susretu navalio "poput osipa", da nije bio dosledan u udvaranju i da su seks imali jednom u tri nedelje. O odnosu sa Elizabetom je, između ostalog, ispričala:

"Otišla sam kod vrhovne dame i rasplakala se. Pitala sam je šta da uradim, a ona mi je rekla: "Ne znam. Nema nade za Čarlsa".

Važno je napomenuti da je drugi Dajanin telohranitelj Ken Vorf poručio da bi Dajana želela da se film prikaže.

Dajana je imala razne hobije, a njena posvećenost astrologiji je bila tolika da je čak i sama izučavala. Jedan detalj, koji je upravo otkrila princezina dugogodišnja prijateljica, baca sasvim novo svetlo na čitav događaj. Omiljena princeza verovala je u astrologiju.Sa svojom drugaricom Debi Frank je čak i pohađala časove astrologije, a imala je i svog ličnog astrologa sa kojim se redovno savetovala. Neposredno pre svoje smrti princeza Dajana sa Debi gledala svoju natalnu kartu. Videla je čudan skop zvezda i rešila da pozove astrologa. "On je odmah rekao da je reč o pomračenju, da joj slede dramatični događaju", ispričala je Debi i dodala da je Dajana to odmah protumačila na svoj način. Dakle, konačno je došao momenat da joj sve krene na bolje. I tako, samo par dana pre tragedije, Dajana je dobila novu životnu snagu, sve na osnovu tumačenja zvezda. Bila je srećna, kao nikada do tada. Ko je mogao da poveruje u to da joj je kraj blizu?

"Nisam mogla da verujem da je više nema, a nisam ništa ni mogla da uradim povodom toga. I pored svega što se desilo smatram da astrologija zaista ne može da nam predvidi kraj", rekla je Debi.

#princessdiana

A post shared by Princess Diana 🇬🇧 (@loveprincessdiana) on

#princessdiana

A post shared by Princess Diana 🇬🇧 (@loveprincessdiana) on

#princessdiana

A post shared by Princess Diana 🇬🇧 (@loveprincessdiana) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare