Jedan sastojak ubija kancerogene ćelije: Majčino mleko je lek?

Svima su dobro poznate prednosti majčinog mleka za odojče, a švedski naučnici nedavno su ustanovili da jedan njegov sastojak "ubija" maligne ćelije tumora bešike.

Sreda, 17.05.2017.

10:52

Izvor: B92

Jedan sastojak ubija kancerogene ćelije: Majčino mleko je lek?
Foto: Thinkstock

Podeli:

Naučnici sa Univerziteta Lund nazvali su taj tajni sastojak iz mleka "Hamlet". Njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenati oboleli od raka bešike kojima je ubrizgana ampula sa supstancom "Hamlet" u nekoliko dana izmokrili tumorske ćelije kroz urin.

Profesorka imunologije Katrina Svanborg ovu supstancu u majčinom mleku otkrila je slučajno dok je radila na istraživanjima za antibiotike.

"Na naše iznenađenje, kada smo u mešavinu antibiotskika dodali sastojak majčinog mleka ćelije su odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće", kazala je.

Majčino mleko, prema njenim rečima, sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crevima postaje "borac" protiv kancerogenih ćelija, a zdrave ostavlja neoštećenim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare