Uređenje doma

Šta sve čisti sirće: Provereno čisti bolje od svega što ste probali

Evo zašto je sirće najbolji saveznik u čišćenju domaćinstva...

Subota, 01.10.2016.

16:02

Izvor: B92

Šta sve čisti sirće: Provereno čisti bolje od svega što ste probali
foto: Thinkstock

Podeli:

Sigurno, dostupno i jeftino, sirće možete na stotinu načina da upotrebite u domu, automobilu, baštama... Ko bi rekao da „loše vino“ može da bude tako dobro? A može. Sami odlučite koliko ćete ga razblažiti. Na primer, za čišćenje brodskog poda, 225 ml ovog sirćeta pomešajte sa nešto manje od četiri litre vode, ali za čišćenje pločica u kupatilu ili kuhinji i onih ružnih naslaga koje se nakupljaju na fugama, koristite čisto sirće.

Kućni ljubimci: Pse i mačke često mogu da svrbe uši, koje se uz to i perutaju i ućebaju, a to naročito važi za retrivere koji imaju opuštene uši. Razblažite sirće u razmeri 1:4 (recimo, kašika sirćeta i 4 kašike vode), nakvasite čistu krpu i time obrišite unutrašnjost uha vašeg kućnog ljubimca. A ako vaši ljubimci neprijatno mirišu, sirće će ublažiti smrad.

Pranje mašine za sudove: Sirće možete na dva načina upotrebiti kada je reč o mašini za sudove. Prvo, koristite ga kao jeftino, a veoma efektno sredstvo za ispiranje čaša, tanjira i ostalih sudova koji će tako dobiti i sjaj. Drugo, njime možete da očistite i samu mašinu: jednom godišnje (ili češće ako u domaćinstvu imate tvrdu vodu) naspite 225 ml sirćeta u praznu mašinu, onda je uključite i neka “prođe” kroz program za staklene predmete. Sa njim ćete ukloniti kamenac i masne naslage, a time i produžiti vek vašoj mašini.

Automobili: Sirće možete da koristite kao sredstvo za čišćenje stakala na automobilu i kao osveživač unutrašnjosti vašeg četvorotočkaša. Možete ga čak staviti u vodu za brisače kako bi staklo na šoferšajbni bilo sjajno. Takođe, obrišite automobilska stakla sa razblaženim sirćetom kako se tokom zime ne bi lako zamrzavala.

Cveće: Postoji čitava nauka o načinima za produžavanje života vašem cveću. Neki u vodu u kojem je cveće dodaju „aspirin“, a neki nekoliko kašika sirćeta, kao i malo šećera.

Čišćenje pločica: Mnogi ljudi posežu za varikinom kada se suoče sa musavim pločicama koje su izgubile boju i zamrljanim fugama. Ali, sirće mnogo bolje od varikine izbeljuje pločice i fuge, a i bezbednije je od varikine. Samo poprskajte nerazblaženo sirće na pločice u kupatilu ili kuhinji, pa ih posle pola sata izribajte četkom.

Prljav veš: Sirće ima toliko mnogo namena kada je reč o prljavom vešu. Za uklanjanje fleka od senfa, kečapa, paradajz sosa, trave i dezodoransa, poprskajte malo sirćeta na uflekana mesta pre nego što odeću ubacite u mašinu za veš. Ili, ako beli veš natopite ovim sirćetom, povratiće mu se belina. Kao i kada je reč o mašini za pranje sudova, sirće će pomoći da, ukoliko ga dodate tokom ispiranja, odeća bude sveža, življih boja i da se otarasite fleka od vlage. Biće dovoljno 225 ml. Napomena: nemojte dodavati sirće u varikinu, jer to može da dovede do stvaranja štetnog gasa, sa mogućim smrtonosnim posledicama.

Čišćenje kuhinje: Svakog meseca očistite aparat za kafu sa razblaženim sirćetom (ne zaboravite da u njemu, pre kuvanja kafe, prvo prokuvate samo vodu). Sirće i so mogu da očiste posuđe od nerđajućeg čelika, a nerazblaženo sirće dezinfikuje daske za sečenje, naročito drvene. Za čišćenje mikrotalasnih rerni nalijte samo malo sirćeta u staklenu posudu i uključite rernu na nekoliko minuta. Posle toga ćete lako moći da obrišete prljavštinu. Najzad, ako je vaša sudopera lepljiva ili iz nje izlazi neprijatan miris, pokušajte da u nju ulijete sodu bikarbonu, potom sipajte sirće i dobro pokrijte slivnik – reakcija između ove dve komponente otpušiće slivnik (za teža začepljenja ponovite ovaj postupak dvaput).

Kamenac: Ako ve-ce šolja, kada ili lavabo imaju naslage kamenca zbog tvrde vode, pokvasite ili isprskajte kritična mesta sirćetom. Omekšaće i biće spremne za lako skidanje. Uopšte, sve što ne radi kako treba zbog tvrde vode (baterije, slavine, pegle) poprskajte vinskim sirćetom i pustite da naslage omekšaju.

Čišćenje kuće: Razblaženo sirće odlično je za čišćenje prozora, brodskih podova, fleka sa parketa, cigala na kaminu, pegli, diskova i DVD-jeva, zavesa za tuširanje, tapeta, drvenog nameštaja (u kombinaciji sa maslinovim uljem), svih staklenih površina... Izuzetak je mermer i ostalo kamenje, jer kiselina iz vinskog sirćeta može trajno da ošteti njihovu površinu.

Uništavanje korova: Sirće je dovoljno jako da ubije korov, ali istovremeno i vaše omiljene biljke, pa vodite računa kako ga koristite. Za najbolji rezultat, koristite sirće kada ste sigurni da će nekoliko dana biti suvo i sunčano vreme, jer mu je neophodno nekoliko dana na suncu da bi pokazalo svoje magično, smrtonosno dejstvo na korov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare