Zdrav duh

Prava istina o motivacionim porukama koje svakodnevno čitate na mrežama

Nemate dečka? Pronađite ga za 30 minuta uz ove savremene tehnike. Šef vas maltertira, zamislite uspeh i on će doći. Kako sebi stvarno da pomognete, a šta su zamke takozvane "industrije za samopomoć"? Ivana Kuzmanović, književnica i savetnik za lični razvoj, reiki majstor i učitelj meditacije, autor najprodavanijih knjiga iz oblasti popularne psihologije otkriva za portal “Super žena” koje savete treba odmah da odbacite i kako bi trebalo da razmišljate.

Sreda, 08.03.2017.

15:24

Izvor: B92

Prava istina o motivacionim porukama koje svakodnevno čitate na mrežama
Ivana Kuzmanoviæ, privatna arhiva

Podeli:

Kako je nama gore, njoj je bolje. Tako bi se moglo reći za oblast "industrije za samopomoć" koja cveta i kod nas i u svetu. Ogroman novac ulaže se u razne seminare, predavanja, knjige…a rezultati ne mogu da budu pouzdano merljivi.

"Tačno je da su 'rad na sebi', new age duhovnost i mnogobrojne tehnike koje za dve do tri puta menjaju, reprogramiraju, čiste i isceljuju sve što 'ne valja' postale unosna trgovina, kao i da je prisustvo šarlatanstva i beskrupuloznog naplaćivanja kvazi usluga postalo zastrašujuće. Velika ekonomska kriza, nepostojanje zakonske regulative u ovom području i nizak stepen svesti i etike onih koji se predstavljaju kao "sertifikovani hileri", lajf koučevi, predstavljaju veliki problem. Nikome se ne može zabraniti da se predstavi kao životni trener, da svoju uslugu naplati i nesrećnom čoveku obeća rezultate. Ja sam trideset godina u ovoj oblasti, više od decenije kao klijent, potom kao edukant, a zatim kao autor, edukator, i savetnik. I još uvek na pola puta... do beskraja. Jer buđenje svesti traje zauvek", kaže naša sagovornica.

Ivana Kuzmanović razotkriva neke od najčešćih saveta za samopomoć:

Foto: Thinkstock

"Zamislite uspeh i on će doći"

Površnost i neznanje su uzroci mnogih promašaja, a s tim u vezi i paušalna, pojednostavljena tumačenja. Nije ništa novo ni za čoveka, ni za nauku, ni za religiju uverenje "po veri tvojoj neka ti bude", ali je velika zabluda poistovetiti veru sa fantaziranjem, zamišljanjem, vizualiziranjem i slično. Zaboravili smo na rečenice da "nijedno zlo ne ide samo", kao i da "para na paru ide" što itekako svedoči o postojanju zakona privlačenja odvajkada.

Ali, to privlačenje nije neka mistična novootkrivena pojava već manifestacija onoga što jesmo, pa tako zaista biva: "Kako unutra tako i spolja". Ukratko – zamislite uspeh i on će doći je netačno, ali pozitivno razmišljanje i delanje u pravcu uspeha je put ka ostvarenju.

"Živite samo u sadašnjosti"

Tačno je da posvećenost sadašnjem trenutku predstavlja svesnost na delu. Tada smo oslobođeni pretpostavki, reaktivnih osećanja, predrasuda i etiketiranja baziranog na iskustvima koja su uvek samo potvrda naših prethodnih uverenja – stoga se priče ponavljaju, a mi podsvesno dokazujemo ono u šta verujemo makar se to kosilo sa onim šta želimo.

Kada smo u sadašnjem trenutku sposobni smo da odgovorimo na situaciju umesto da na nju reagujemo. Razlika je velika, a učinak potpuno drugačiji jer dok reakcija u sebi nosi i sobom povlači obrasce ponašanja i emotivne sadržaje iz prošlosti, dotle nas odgovor na situaciju stavlja u kontekst u kojem se trenutno nalazimo, uz svesnost, pribranost i budnost.

Foto: Thinkstock

"Lakše ostvarujemo ciljeve ako drugima otkrivamo planove"

Saopštavanje drugima naših planova i namera stavlja nas u iskrivljenu poziciju da je lakše ispuniti obećanje drugome nego sebi, da je mišljenje drugih važnije nego sopstveno, kao i da su drugi bitiniji od nas.

U slučaju neispunjenja ponovo se srećemo sa stidom, krivicom i autodestruktivnim konceptima koji pojačavaju naš osećaj da nismo dovoljno dobri – a to sigurno nije dobra pozicija za kretanje ka cilju i uspeh.

Ne znam da li je tačno ili netačno, ali sam uverena da nije zdravo.

"Budite zahvalni za sve u životu"

Zahvalnost je najbolji način da se podsetimo šta imamo, da stvari ne uzimamo zdravo za gotovo, da sa pozicije imanja a ne nemanja uputimo želje i molitve za bolje i više.

Zahvalnost nas dovodi u stanje spokoja, blagosti i sreće. Pokreće u nama hormone koji nas pokreću i daju snagu da se krećemo, da prebrodimo tegobe, da verujemo i da volimo.

Ne propustite još:

Bračni terapeut otkrio koji je glavni razlog razvoda u Srbiji...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.