Uspešne žene

Drevna mentalna tehnika koja je dovela do uspeha Meg Rajan, Anđelinu Džoli…

Da li provodite većinu svog vremena brinući o budućnosti? Da li ste stalno opsednuti događajima iz prošlosti? Koliko vremena provodite živeći u sadašnjem trenutku?

Sreda, 30.03.2016.

15:03

Izvor: Bizlife

Drevna mentalna tehnika koja je dovela do uspeha Meg Rajan, Anđelinu Džoli…
foto: Splash

Podeli:

„Mindfulness“ tehnika meditacije podrazumeva sabranost, prisutnost, punu pažnju, budnost, svesnost. Usredsređivanje na sada i ovde, a ne na prošlost ili budućnost. Ovu popularnu tehniku koriste bogati i slavni: Anđelina Džoli, Kobi Brajant, Ema Votson, Goldi Houn, Meg Rajan, i mnogi drugi.

Iako ova tehnika na prvi pogled deluje lako, instruktori Lodro Rinzler, budistički autor i instruktor meditacije kao i Eli Barou, spisateljica i lični trener za razvoj, kažu da nije nimalo jednostavno. Većina nas ne pridaje punu pažnju onome što radi u sadašnjem trenutku.

„Mindfulness“ potiče od drevnih tehnika meditacije. Pomaže da izoštrimo fokus i ojačamo sposobnost da odgovorimo na okruženje koje se stalno menja.

Zapitajte se – Koliko često ste 100% svesni sadašnjeg trenutka?

Dobrobiti svesnosti

Elen Langer, profesorka psihologije na Harvardu i ekspert mindfulness tehnike kaže da su veliki umetnici, muzičari, i najbolji predavači, bili sledbenici mindfulness meditacije.

Dobrobiti pune pažnje i svesnost su: Smanjenje nivoa stresa, otvorenost za kreativnost, bolja produktivnost i rad, povećana jasnost, manje osuđivanja, povećanje harizme, bolje upravljanje emocijama…

Jednostavne vežbe:

Stručnjaci kažu da vežbanje može da se izvede bilo gde – javni prevoz, put do posla. Njavažnije je pre svega lagano disanje. Za jednostavnije vežbe dovoljno je 15-20 minuta na dan.

Nađite mirno mesto.

Sedite da vam bude udobno, leđa treba da su ispravljena, zatvorite oči, i dozvolite telu i umu da se opuste.

Neka se um usredsredi na disanje.

Udah i izdah treba da budu duboki.

Kada um počne da luta, nastavite da obraćate pažnju na disanje.

Polako otvorite oči posle 15 ili 20 minuta i sačekajte momenat pre nego što ustanete.

Misli nam stalno lutaju, uporno vraćajući se na prošlost ili brinući se o budućnosti. Stvar je u tome da voljom upravljamo njima, da oštrimo fokus, usmeravamo pažnju, da utičemo na nas same. Da navodimo um na sadašnjost, da mu ne dozvolimo da luta tamo gde ne bi trebalo. Tako ćemo se kasnije lakše koncentrisati na rad, i znaćemo da uživamo u sadašnjem trenutku.

Uz dnevne vežbe, vremenom će biti lakše i brže da postignemo svesnost i da kreiramo za sebe osećaj smirenosti.

Izvor: BIZLife

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare