B92 u Sigurnoj kući: "Od batina me nisu spasila ni deca, ni trudnički stomak do zuba"

Na vratu joj je upečatljiva ogrlica. Ne po veličini ili vrednosti, nego po krupnim slovima koja ispisuju ime njenog starijeg sina. To ime ona je izgovarala uvek, kao sigurnu reč, kada ju je muž tukao, davio, čupao... u nadi da će prestati. Ali, nije. Zato je ona već sedam meseci u Sigurnoj kući.

Utorak, 30.05.2017.

12:11

Izvor: B92

B92 u Sigurnoj kući:
Foto: Thinkstock/ilustracija

Podeli:

Lepa, samouverena, sela je naspram mene. Ljubazna, nasmejana. Takva je bila na početku razgovora M.D. Kako je svaki minut prolazio, ona je bivala sve tužnija, a ubrzo su joj suze gušile reči, kidale misli...

Ona je žena, jedna od onih koje spas nisu našla ni na jednoj drugoj adresi. Pobegla je sa četvorogodišnjim sinom i malom bebom, narušenog zdravlja, u sklonište za žene, u noći sredinom novembra prošle godine.

Prva svećica na torti

Foto: Thinkstock/ilustracija

Razvod i prva svećica na torti. Po tome će pamtiti prethodnih sedam meseci.

A njena, njihova priča, kao po pravilu, bila je idealna na početku. Po preporuci, upoznali su se u zajedničkom društvu. Oboje su bili samostalni, zaposleni. Oboje iz rastavljenih porodica, maštali su o zajedničkoj. O iskrenoj i sreći za ceo život. Njihova je trajala svega šest godina. A on je danas već nastavio, sa novom devojkom, detetom na putu.... Nije da ne boli to saznanje, da se niz zapravo samo nastavlja, ali M. D. ima drugačije planove.

"Sada svi znaju šta se dešavalo između naša četiri zida, između nas. Do tada nikome ništa nisam pričala, ali sam samo odlučila da odem. Nisam htela nikoga da opterećujem, da dosađujem, da kukam, ljudi imaju svoje živote, probleme, ne znam ni da li bi i kako i ko mogao da mi pomogne. Ja imam samo majku, ali ona nema uslova da nas primi. Teška je to priča. Nisam imala gde i sada sam sa decom ovde. Razvela sam se u međuvremenu, našla posao i planiram da iznajmim stan za nas", govori ova žena, koja svako jutro ustaje u pola šest, vodi decu u drugi deo grada u vrtić, radi po ceo dan i onda noći provodi u Sigurnoj kući.

Prvih dana sanjala je, priznaje, i da će se pomiriti. Nije mogla da veruje šta joj se dešava, kaže da joj je bio haos u glavi. Preispitivala se, čak, da nije malo prenaglila u svojoj odluci, bez jasnog sagledavanja posledica.

Njene suze dok pominje bivšeg i izraz lica koji se drastično menja znaci su da nije pogrešila.

Batine ću pamtiti ceo život, ja i moj sin

Foto: Thinkstock/ilustracija

Okidač je bio jedan poziv.

Prvo je tokom dana zvao da je pita za adresu da mu nađe preko mape, da mu objasni kako da nađe neku kuću. Pošto se zbunila i nije odmah sve izdeklamovala, tu su već krenule uvrede. Ono sve po spisku i "Videćeš kad ja dođem kući". Kuvalo se nešto, osetila je.

Kada se vratio u porodični dom, nastao je muk. Svako je za sebe ćutao, u svom kutku, kao što su najčešće i provodili vreme.

Onda je zadremao u dnevnoj sobi, htela je da uzme daljinski sa kauča na kome je ležao.

U koraku ju je dohvatio, kad je osetio ruku na kauču, i počeo da je udara pesnicama. Zatim ju je prislonio na orman i počeo je da je steže oko vrata, sve jače, jače... Deca su bila sa njima u sobi, a ona je samo ponavljala ime svog deteta. Nastavio je da je bije, a ona se nekako dočepala ulaznih vrata, otključala ih i počela da doziva pomoć. Vratio ju je u stan i rekao da će sve biti u redu. Onda je otišla u sobu, rešena da to bude kraj. Nastavio je da lomi njene stvari po stanu, posebno dragocenu lampu, a dohvatio je i prsten koji ju je podsećao na pokojnog oca. Gledala je samo kako da ne reaguje, da ga ne podstiče.

Kad je prestala dreka i lom, on je samo legao, a ona se spakovala sa decom. Razvod je dobila "glatko".

"Morala sam da uradim to zbog dece. Sve to ostavlja ružna sećanja, posledice, košmare...", priča, zaustavlja se da obriše suze i kaže:

"Najstrašnije me kad me dete pogleda i pita da li se sećam kad me njegov tata tukao. Nadam se da će to zaboraviti, mali je on. Nadam se da ćemo zaboraviti svi", zaključuje u razgovoru za naš portal.

Od početka godine Srbija broji 14 žrtava porodičnog nasilja - među kojima je i jedno dete, a Sigurna kuća je primila čak 1.670 poziva. B92 će u junu objaviti seriju tekstova s namerom da se podigne svest o nasilju nad ženama.

SOS telefon Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne kuće: 0800 011 011
besplatan poziv radnim danima 10-19h

Zakon o sprečavanju nasilja u porodici danas je stupio na snagu. Cilj je da spreči nasilje u porodici pre nego što do njega dođe, da onemogući nasilnika da bude uz žrtvu, ali i da ojača ugrožene. Pogledajte najvažnije stavke zakona u video-snimku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.