Aktuelno

Hitna odluka: Anđelina Džoli odstranila jajnike i jajovode

Poznata holivudska glumica Anđelina Džoli je nakon dvostruke mastektomije morala da ode na još jednu operaciju kojom je odstranila jajnike i jajovode.

Utorak, 24.03.2015.

09:40

Izvor: B92

Default images
Beta/AP

Podeli:

Naime, Anđelina, kojoj su baka, majka i tetka umrle od raka jer su kao i ona imale gen BRCA1 koji za 87 odsto povećava rizik od dobijanja raka dojke i za 50 odsto od dobijanja raka jajnika, morala je da se podvrgne još jednoj operaciji.

Pre dve godine glumica je uradila dvostruku mastektomiju, a sada je zbog rezultata krvi morala da odstrani i jajnike i jajovode. Kada je donela ovu odluku, suprug Bred Pit je odmah doleteo iz Francuske kako bi bio kraj nje.

Anđelina je za Njujork tajms priznala kako je dugo planirala da sprovede ovu operaciju, ali je smatrala da je vreme na njenoj strani.

Ipak, pre dve nedelje dobila je uznemirujuće vesti od lekara. Rezultati krvi ukazivali su na povećane vrednosti nekih markera koji bi mogli da ukažu na rani stadijum raka jajnika.

Glumica je, kao i sa prvom operacijom, želela da svojim iskustvom da podršku drugim ženama u borbi protiv raka i važnosti njegovog ranog otkrivanja.

"Najvažnije je da znate da imate opcije. U mom slučaju svi lekari su se saglasili da je operacija uklanjanja jajnika i jajovoda najbolja opcija za mene“, rekla je Anđelina, koja je ovim zahvatom ušla u prevremenu menopauzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.