Roditeljstvo

Blizanci se rađaju više nego ranije

Sada se na svetu rađa više blizanaca nego ikada ranije, a glavni razlozi za to su sve veća upotreba in vitro oplodnje (IVF) i kasnije osnivanje porodice.

Četvrtak, 18.03.2021.

12:05

Izvor: Super žena, New Scientist

Blizanci se rađaju više nego ranije
Foto: Profimedia

Podeli:

Demograf Kristijan Monden sa Univerziteta Oksford i njegove kolege analizirali su podatke iz 165 zemalja od 1980. do 2015. godine. Globalna stopa rođenja blizanaca porasla je za trećinu od 1980-ih, sa 9 na 1000 rođenih na 12 na 1000.

Najveći porast zabeležen je kod neidentičnih blizanaca; odnosno onih koji se razvijaju iz zasebnih jajnih ćelija. Stopa rođenja jednojajčanih blizanaca ostala je svih tih godina približno ista.

Hormoni podstiču oslobađanje više jajašaca

"Najveći faktor porasta rođenja blizanaca u zemljama s visokim i srednjim prihodom je sve veća upotreba tretmana za plodnost", kazao je Monden.

Žene koje uzimaju hormone koji stimulišu proizvodnju jajašaca češće oslobađaju dva jajašca odjednom.

Vantelesna oplodnja i kasnije formiranje porodice

Takođe, u klinikama koje obavljaju vantelesnu oplodnju, dva, tri ili više embriona se često stavljaju u matericu istovremeno, da bi se povećale šanse da bar jedan preživi. To može da dovede do razvoja blizanaca, ili trojki ili četvorki.

Pošto su bebe sklone većim zdravstvenim rizicima tokom takvih trudnoća, kao što su prevremeni porođaj ili premala telesne težine, mnoge zdravstvene agencije sada preporučuju da se u matericu stavi jedan embrion; što bi značilo da bi u budućnosti moglo da dođe do pada nataliteta blizanaca.

Pored vantelesne oplodnje, za povećanje rođenja blizanaca važan je još jedan faktor, zasnivanje porodice u kasnijim godinama. Starije žene češće od mlađih istovremeno puštaju dva jajašca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare