Sada je i dokazano: Pijte ovo piće umesto kafe ujutro i smršaćete

Baš kao kafa, crni čaj može da zadovolji vašu jutarnju potrebu za kofeinom, a ujedno će uticati na rad metabolizma i podstaknuti mršavljenje.

Dijeta | Super žena |
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema pisanju portala "Riders dajdžest" (Reader's Digest), zbog visokog sadržaja kofeina, crni čaj je idealan napitak za razbuđivanje i podizanje energije ujutro.

On može poslužiti kao zamena za kafu, a nikako ne treba zanemariti njegov celokupan uticaj na organizam.

Istraživači sa Univerziteta Kalifornija su dokazali da crni čaj može da proizvede zdravu bakteriju u crevima i podstakne bolji rad metabolizma.

Mršavljenje uz crni čaj

"Crni čaj pokreće rad mikrobioma (mikroorganizama u metabolizmu), koji poboljšavaju zdravlje i smanjuju telesnu težinu. Za ljubitelje crnog čaja, ovo je samo još jedan razlog zašto treba da nastave svoju dobru naviku", rekla je doktorka Zaoping Li, voditeljka Centra za ljudsku ishranu na Univerzitetu Kalifornija.

Osim što se crni čaj najpre pije u kombinaciji sa mlekom, mnogi nutricionisti savetuju da ga začinite i limunom. U kombinaciji sa vitaminom C, to će imati još veći uticaj na metabolizam.

Ipak, oni napominju da bi dnevno trebalo da popijemo jednu do dve šolje. Trudnice, kao i ljudi koji su osetljivi na kofein bi trebalo da pripaze.

Pročitajte još:

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 101 sledeca idi na stranu