Fitnes i dijeta

Žene ili muškarci: Istraživanje pokazalo ko je izdržljiviji i ko brže sagoreva masnoće

Nekoliko studija bavilo se ovom temom i sve su došle do istog zaključka.

Utorak, 30.03.2021.

09:50

Izvor: B92

Žene ili muškarci: Istraživanje pokazalo ko je izdržljiviji i ko brže sagoreva masnoće
Foto: Profimedia

Podeli:

Nekoliko istraživanja otkrilo je da žene imaju tendenciju sagorevanja više masti od muškaraca tokom vežbanja. Profesionalni sportisti oba pola sa boljom kardio izdržljivošću sagorevaju više masti nego njihovi vršnjaci koji su u manje dobroj kondiciji.

Istraživanje koje su stručnjaci sa Univerziteta Bat objavili u "International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism", proučavalo je 73 zdrave odrasle osobe, od 19. do 63. godine, koje su učestvovale u biciklističkom fitnes testu, a da pre njega nisu ništa jele. Ispostavilo se da su najviše masnoća sagoreli oni koji su bili u boljoj kondiciji.

Takođe, istraživanje je pokazalo da su žene sagorevale više masti nego muškarci.

Ujedno, otkriveno je da su specifični proteini u mišićnom tkivu učinkovitiji u razgradnji masti za energiju tokom treninga. Međutim, još uvek nije jasno zašto su žene sagorevale više masnoće nego muškarci.

Foto: Profimedia

Žene su fizički otpornije od muškaraca

Ova otkrića idu u prilog prethodnim istraživanjima koja upućuju na to da su žene izdržljivije tokom dugih treninga, trčanja ili drugih fizičkih aktivnosti, nego muškarci.

"Žene su obično malo otpornije na umor, imaju bolji protok krvi u mišićima i brže se oporavljaju nakon napora", rekao je Greg Nikols, autor za "Stronger By Science", koji je proučavao razlike u vežbanju žena i muškaraca.

Bolje sagorevanje masti moglo bi da objasni i zašto žene imaju bolju osetljivost na insulin, hormon koji reguliše šećer u krvi. Osetljivost na insulin je znak zdravog metabolizma, što sugeriše da su žene metabolički fleksibilnije od muškaraca, piše Insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.