Iz muškog ugla

Muškarci počinju da sazrevaju tek u ovim godinama...

Verovatno ste mnogo puta čuli kako muškarci, čak i kad odrastu, nastavljaju da se ponašaju kao deca.

Ponedeljak, 18.11.2019.

19:09

Izvor: super zena

Muškarci počinju da sazrevaju tek u ovim godinama...
Foto: Depositphotos / baranq

Podeli:

Mnogi takođe veruju da su u muško-ženskim odnosima žene uvek te koje preuzimaju odgovornost i ponašaju se zrelije, a kratko oksfordsko istraživanje ima odlično objašnjenje za ovo.

Istraživanje obavljeno na Univerzitetu u Oksfordu bavilo se proučavanjem razlika u zrelosti u razvoju muškaraca i žena. Uporedili su sve rezultate i izvukli zaključke o mogućim razlikama.

Cilj istraživanja bio je da se otkrije koje se funkcije mozga menjaju tokom procesa sazrevanja, a koje ostaju iste. Koristila se magnetna rezonanca kako bi se pregledale aktivnosti mozga 121 učesnika starosti od četiri do 40 godina.

*ALT

Rezultati su pokazali da, iako mozgovi muškaraca imaju isti potencijal za funkcionisanje u svakodnevnom životu, muškarci vrlo često pokazuju određeno odlaganje u dugoročnom razvoju funkcionalnih mreža u poređenju sa ženama.

To može da traje oko 40 godina, navodi se u rezultatima istraživanja. Međutim, važno je naglasiti da žene ranije pokazuju pogoršanje ovih funkcionalnih mreža.

Profesor Eduardo Kaliksto sa meksičkog UNAM-a objasnio je da, iako muškarci imaju veći mozak, žene često pokazuju bolju udelotvornost i oštrije su u nekoliko aspekata. Dodao je da se to dešava zbog hormonskih razlika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.