Pazite da ih ne oštetite: Ove predmete i površine ne smete prati deterdžentom

Deterdžent za suđe može biti previše agresivan za pranje sledećih površina, te savetujemo da ga izbegavate.

Subota, 02.06.2018.

15:44

Izvor: B92

Pazite da ih ne oštetite: Ove predmete i površine ne smete prati deterdžentom
Foto: Thinkstock

Podeli:

Automobil

Mnogim ljudima je jednostavnije, ali i štedljivije, da svoja automobil operu kod kuće, a tada obično koriste deterdžent za pranje posuđa. Istina je da će on ukloniti svu prašinu, blato i ulje sa kola, ali može ostaviti dugoročnije posledice kojih nećete odmah biti svesni. Deterdžent može da našteti boji, te je bolje da uložite novac u specijalizovane šampone za automobile koji štite boju i daju mu dodatni sjaj.

Prozori i ogledala

Mnoge domaćice deterdžent za sudove upotrebljavaju za pranje prozora i ogledala u kući. Iako možda trljate prozore novinama ili „magičnom“ krpom deterdžent će ostaviti ružne tragove. U zavisnosti od vrste, odnosno jačine, on može biti i veoma abrazivan pa je bolje da ga izbegavate.

Odeća

Deterdžent za sudove se često pogrešno upotrebljava – za skidanje fleka koje nastaju na odeći. To je pogrešno, jer rizikujete da oštetite tkaninu koja potom može da izgubi boju, te ćete zapravo dobiti novu vrstu fleke.

Mašina za pranje sudova

Ako vam je nestala tableta za pranje sudova u mašini, nikako nemojte sipati običan deterždent jer ćete prostoriju napuniti penom. Naime, tablete su osmišljene tako da manje pene i lakše se ispiraju sa posuđa, te ih deterdžent nikako ne može zameniti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare