Lepota žene

Saveti za negu suve kožu na niskim temperaturama

Niske zimske temperature kao i suvi vazduh u zagrejanim prostorijama najveći su neprijatelji vaše kože. Želite li suvoj koži brzo i lako vratiti mekoću, svežinu i hidratantnost pridržavajte se ovih 5 jednostavnih, ali važnih saveta

Ponedeljak, 23.02.2015.

17:01

Izvor: B92

Default images
foto: thinkstock

Podeli:

1. Tuširanje

Tuširanje je dnevna rutina koja tokom zimskih meseci itekako prija. No, dugo stajanje ispod toplog tuša može biti štetno za vašu kožu. Naime, dugo tuširanje vrlo toplom vodom ispira prirodna zaštitna ulja koja luči vaša koža, zbog čega ona postaje vrlo suva.

Smanjite temperaturu vode i skratite vreme tuširanja na svega dve minute. Isto tako, jednom nedeljno napravite piling celog tela i to blagim sredstvom za suvu kožu.

2. Hidratacija

Nakon tuširanja vaša je koža čista i nezaštićena i zato ovu dnevnu rutinu morate maksimalno iskoristiti. U tome će vam pomoći prirodna ulja poput maslinovog, bademovog ili kokosovog. Voćna ulja umiruju i hrane površinu kože i, što je najvažnije, dubinski je hidratiziraju.

"Dobar prijatelj vaše kože su i čajevi, a posebno zeleni koji će očistiti vaše telo od toksina i koži pružiti toliko potrebnu vlagu."

Njihova gusta struktura zadržava vlagu i time sprečava njeno isušivanje. Na još vlažnu kožu nanesite ulje i dobro ga umasirajte. Pričekajte minutu do dve da se upije.

Ulje možete iskoristiti i za domaći piling za telo. Pomešajte četiri kašičice voćnog ulja i četiri kašičice morske (kuhinjske) soli. Nakon tuširanja, mešavinom dobro istrljajte telo i lice, isperite mlakom vodom te nežnim tapkanjem peškirom upijte višak vode s tela.

3. Depilacija

Brijanje žiletom najbrži je način uklanjanja dlačica na telu. No isto tako, ovaj postupak uklanja zaštitni sloj kože i čini je osjetljivom i suvom. Želite li maksimalno da umanjite negativni efekt koristite penu ili gel za brijanje namenjen ženskoj koži i to u dvostrukoj količini. Deblji sloj pene za brijanje maksimalno će smanjuje trenje izazvano oštricom žileta i time štiti kožu. Nakon brijanja kože dobro isperite te je nahranite uljem za telo.

4. Prehrana

Tokom zimskih dana potreba za ispijanjem tečnosti je mnogo manja nego tokom letnjih meseci. No voda je najbolji prijatelj vaše kože. Obogatite prehranu voćem i povrćem koje sadrži velike količine vode, vitamina i minerala.

Isto tako, ne zaboravite na dobro poznato pravilo da pijete litru i po vode dnevno. Dobar prijatelj vaše kože su i čajevi, a posebno zeleni koji će očistiti vaše telo od toksina i koži pružiti toliko potrebnu vlagu.

5. Zaštita

Zima može biti gruba prema vašoj koži i zato treba da učinite sve kako biste je zaštitili. Kremu za ruke i lice nanesite pre izlaska na otvoreno. Isto tako, ne zaboravite na usne. Redovno koristite hidratantni balzam ili melem te ga zajedno s kremom za ruke spremite u torbicu kako bi vam uvek bio dostupan.

Osim preparatima za negu i hidrataciju, kožu je važno zaštititi i zimskim rekvizitima poput rukavica, kape i šala.

izvor: zadovoljna

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare