Budi bolja, budi bolje

Negujte lice na prirodan način, a pritom vas neće koštati ni dinara

Što manje invazivne kozmetike, pa čak i kod zahtevnije kože to bolje, tvrde dermatolozi. Ovo su saveti dermatologa za negu kože prirodnim putem.

Kosa i koža | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphoto/Sofia_Zhuravets
Foto: Depositphoto/Sofia_Zhuravets

Ne dodirujte lice u toku dana

Pandemija koronavirusa dovela je do više svesnosti ljudi po pitanju bakterija i virusa koji nas okružuju. Samim tim počeli smo da češće peremo ruke i da minimalno dodirujemo lice u toku dana, naročito na javnom mestu. Ove dobre navike, a naročita ona koja se tiče dodirivanja lica ključne su za njegovo zdravlje i lepotu. Čak i kada niste van kuće, i kada su vam ruke poprilično čiste, dodirivanje lica je nešto što bi trebalo da izbegavate što više možete. Na taj način šaljete poziv bakterijama da napadnu kožnu barijeru vaše kože i prouzrokuju stvaranje akni.

Redovno perite jastučnice na kojima spavate

Prema savetu dermatologa, jastučnice bi trebalo da menjate jednom nedeljno. Ukoliko imate problema sa masnom i kožom sklonom aknama, možete i dva puta nedeljno to sprovoditi u delo. Čini se monumentalnim zadatkom, ali je zapravo vrlo važna stavka za čistu i lepu kožu. Na jastučnici ostavljate ne samo tragove mrtve kože, već i znoj i ulje sa vlasi kose, što može dovesti do začepljenja pora na vašem licu.

Foto: Foto: depositphoto/AllaSerebrina
Foto: Foto: depositphoto/AllaSerebrina

Trudite se da spavate na leđima

Kada je reč o položaju za spavanje, dermatolozi savetuju da izbegavate spavanje na boku. Ovakav način spavanja promoviše nabiranje kože na licu i grudima. Preporučljivo je stoga spavanje na leđima. Stavljanje jastuka ispod kolena sprečava vas da se u toku noći, kada ste na leđima, okrenete na bok. Spavanje na leđima je pozitivno i za ublažavanje niskog pritiska, a ako ne možete celu noć da provedete u ovom položaju, postavite jastuk između grudi kako biste sprečili pojavu bora na njima.

Ne dirajte bubuljice

Kada istisnete bubuljicu, vi zapravo napravite mali ožiljak na koži lica, koji ako to ponavljate, može da postane trajan. Dakle, ukoliko imate bubuljicu na licu, držite ruke podalje od nje. Istiskanjem možete izazvati infekciju dopuštajući bakterijama da kroz ožiljak uđu dublje pod kožu, pišu Novosti.rs.

Voda

Hidratacija spolja i iznutra je glavni faktor za održanje lepe, negovane i zdrave kože. Najmanje 8 čaša vode vam je neophodno u toku dana. Stoga ne dozvolite sebi da vas žeđ podseti da treba da popijete vodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu