Lepota žene

Šta bi se desilo telu da se tuširamo bez sapuna?

Redovno tuširanje ili kupanje podrazumeva se i stvar je lične higijene. Ipak, kada je reč o svakodnevnoj upotrebi sapuna prilikom tuširanja, mišljenja su podeljena.

Nedelja, 24.10.2021.

09:21

Izvor: B92

Šta bi se desilo telu da se tuširamo bez sapuna?
Foto: Shutterstock/Yuganov Konstantin

Podeli:

Evo šta bi se vašem telu dogodilo ako ne biste koristili sapun prečesto ili uopšte:

1. Koža će biti zdravija

Kupanje bez sapuna, samo vodom, uravnotežiće zaštitni sloj kože. Dok sapun efikasno uklanja prljavštinu sa vašeg tela, on takođe sklanja prirodna ulja koja luči vaša koža. Redovna upotreba sapuna takođe može da poremeti pH ravnotežu vaše kože, ostavljajući je suvom i nadraženom.

2, Intimna zona će biti zdravija

Redovno kupanje sapunom može da isuši genitalno područje, što može da dovede do određenih zdravstvenih problema, posebno ako ti sapuni nisu specijalizovani za intimnu regiju. Topla voda je najbolje rešenje za pranje intimnih delova.

3. Duže ćete biti bez bora

Mnogi sastojci u sapunu mogu da oštetite kiseli omotač vaše kože, što zauzvrat može da pogorša mnoga stanja, poput akni i dermatitisa. Takođe, kupanje sapunom isušuje vašu kožu, što može da uzrokuje bore.

4. Ublažava deficit vitamina D

Osim što doprinose preranom starenju kože, sapuni takođe mogu da ometaju apsorpciju vitamina D. Naša koža pretvara sunčevu energiju u vitamin D, a neki zdravstveni stručnjaci preporučuju ne mnogo često tuširanje jer to može da poremeti ravnotežu kože i da delimično blokira apsorpciju vitamina D. Međutim, mnogi medicinski stručnjaci veruju da vitamin D ipak ostaje u koži i posle tuširanja.

5. Rešićete se neprijatnog mirisa na duže staze

Nakon tuširanja sapunom kratkoročno ćete osetiti svežinu jer to u suštini čini vašu kožu ranjivijom na bakterije. Oštri sastojci u sapunu remete ravnotežu između kožnih ulja i bakterija koje žive na našoj koži, zbog čega koža proizvodi još više ulja i bakterija. Antibakterijski sapuni su posebno štetni jer ubijaju korisne mikrobe zajedno sa lošima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.