Ne dozvolite da finansije utiču na vaš odnos: Razlika u zaradi ne treba da bude problem

Razlika u zaradi može kod jednom partnera da izazove osećaj bezvrednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze.

Nedelja, 17.02.2019.

13:03

Izvor: metro-portal.hr

Ne dozvolite da finansije utiču na vaš odnos: Razlika u zaradi ne treba da bude problem
foto: Thinkstock

Podeli:

Svađe oko finansija nisu retkost ni u srećnim vezama, ali kada jedan partner zarađuje značajno više od drugog, one postaju glavna pretnja vezi, tvrde stručnjaci.

Ana Meklin, finansijski planer, za časopis MoneyWise tvrdi da "koliko god se možemo pretvarati da nam ne smeta, mnoge su emocije u direktnoj vezi sa novcem. To može biti način na koji merimo vlastiti uspeh i vrednost."

Razlika u zaradi može kod jednog partnera izazvati osećaj bezvrednosti, a kod drugog frustracije što često rezultira prekidom veze. Međutim, stručnjaci se slažu da sledeća pravila mogu pomoći.

Planiranje

Raspravljanje o dugoročnim ciljevima uštede pomoći će vam da se fokusirate na zajedničke finansije i ne držite se stroge granice 'moje' i 'tvoje.' Pokušajte s malim koracima. To može, recimo, biti plan šta ćete kupiti sa sledećim zajedničkim platama.

Kasnije promenite perspektivu i počnite da štedite na mesečnoj bazi kako bi se zajednički novac s vremenom nakupio. Oboje ćete se osećati zadovoljno i odgovorno za to 'malo bogatstvo.'

Prevencija

Novac, ipak, može uzrokovati ozbiljne probleme pa je bitno prepoznati granicu. Osećaj gorčine može se pojaviti kada jedan partner nema istu moć trošenja kao drugi ili kada neko previše kontroliše i naglašava tu moć. Imajte na umu da je finansijsko maltretiranje oblik porodičnog nasilja, a odnosi se na situacije kada jedna osoba pokušava preuzeti potpunu kontrolu nad finansijama.

Razgovori o novcu

Najvažnije je biti otvoren. Istraživanje koje je provela tvrtka Portafina, otkrilo je da su najuspješniji parovi oni koji znaju i uvažavaju međusobnu financijsku situaciju.

Srećni parovi znaju i novčanu prošlost partnera i pozadinu sadašnje situacije u karijeri. Na taj se način poboljšava komunikacija i međusobno se bolje razumemo.

Zajedništvo s merom

Stručnjaci predlažu da parovi koji se useljavaju zajedno na početku imaju jasnu raspodelu novca. U slučaju da kupujete stan ili kuću, dogovorite se da vaše vlasništvo odražava i vaš doprinos.

Ovakav pragmatičan pristup olakšava komunikaciju i automatski rešava mnoge nedoumice koje mogu naići kasnije. Plaćanje računa nešto je oko čega se moramo dogovoriti, a najbolje je, kao i s kupovinom, uskladiti zaradu i količinu novca koju možete dati.

Najvažnije je razgovarati na samom početku i otvoreno sagledati kako stvari stoje. Jedino tako će oba partnera razumeti poziciju drugog, a zajedno mogu doći i do novih rešenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.