Bizarni modni trendovi koji su na svu sreću iza nas

Viktorijanska era je period ispunjen ratovima, kulturnim razvojem, strogim društvenim normama, velikim epidemijama i zaista bizarnim modnim trendovima.

Moda | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/DarkBird
Foto: Depositphotos/DarkBird

Izgleda kao da su se svi trudili da izgledaju što uvrnutije. Od ekstremno uskih korseta, preko insekata na haljinama i boje od arsenika... Svega je tu bilo.

Dečaci i devojčice su nosili haljine

Ovo je važilo samo do četvrte godine deteta, ali i devojčice i dečaci su bili obučeni u čipkaste haljine i to što pufnastije to bolje. Bio je to način da se iskaže porodično bogatstvo, pa nije bilo važno da li je dete muško ili žensko. To je bilo doba kada su muškarci nosili štikle i koristili kozmetiku, pa ovo i nije neko veliko iznenađenje.

Korseti su deformisali ženska tela

Ono što su korseti radili ženskom telu je zaista užasno. Ne samo da su menjali izgled struka i grudi, nego su uzrokovali i atrofiju mišića, koji su bili u potpunosti nepokretni. Iako naučnici ne naglašavaju da su bili opasni po zdravlje, devojke se danas i ne bi baš usudile da nose ove odevne komade.

Insekti kao ukrasi na haljinama

Često su se na haljinama nalazili različiti sjajni delovi insekata poput krila i opni. Krila muva bila su pravi hit u tom periodu.

Smrtonosna boja sa arsenikom

Prelepa "pariska zelena" boja pravljena je kako bi haljine izgledale prelepo, ali je sadržala jednu od najotrovnijih hemikalija – arsenik. Nije bila tajna da je rad sa ovom bojom opasan po zdravlje, ali nekako su modni kreatori toga doba uspeli da prenebregnu činjenicu da je nošenje ovakvih komada odeće opasno.

Preparirane ptice na šeširima

Danas postoji modni trend da se na šeširima nosi perje. Nekada su se na šeširima nosile čitave preparirane ptice. Ovo je izazivalo veliku zabrinutost kod ljubitelja životinja koji su se organizovali kako bi zaštitili ptice.

Odeća za sahrane

Žalost je bila zaista poštovana u ovo doba. Mnogo ratova i epidemija u to doba ostavili su mnoge dame u žalosti i zavijene u crninu. Nekada su morale da nose crninu i nekoliko godina zaredom. Zbog toga je nastala cela jedna grana modne industrije koja se bavila samo odećom za sahrane i žalost. Pravila su bila toliko stroga da su žene morale da nose crninu i na svadbi, ako bi se ona organizovala u periodu žalosti.

Ogromne suknje i korpe

Nešto se mnogo promenilo u percipiranju mode i haljina u ovom periodu. Želja za što bogatijim i većim suknjama sa nekoliko slojeva materijala dovela je do nastanka korpe za haljine, piše Zestradar.com. Ova skalamerija napravljena od gvožđa i kanapa činila je da silueta žena izgleda drugačije, a ponekad nisu mogle ni da prođu kroz vrata i da se kreću okolo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 22 sledeca idi na stranu