Tokom pandemije "eksplodirala" prodaja jednog odevnog predmeta

Prošla godina je bila teška za industriju odeće, koja je zabeležila pad prodaje za oko 17 posto, prema Euromonitoru, a i budućnost je neizvesna.

Moda | Super žena |, Sputnjik |
Podeli
Foto: Shutterstock/DMITRII SIMAKOV
Foto: Shutterstock/DMITRII SIMAKOV

Evropski i američki lanci trgovina odećom ne uspevaju da se reše zaliha i smanjuju narudžbe prolećnih kolekcija, a pogoni u Bangladešu uzalud čekaju narudžbe, jer u "kovid-svetu" se najviše traže – pidžame.

Neki lanci još nisu uspeli da se reše prošlogodišnje odeće, koja bi u normalnim vremenima planula na rasprodajama. Britanski "Prajmark" ima tako na skladištu kolekciju za proleće/leto 2020, vrednu 150 miliona funti, i 200 miliona funti vrednu kolekciju za jesen/zimu.

U konsultantskoj kući "Mekinsi" vrednost neprodate odeće u svetu, u trgovinama i u skladištima, procenjuju na 140 do 160 milijardi evra, što je dvostruko više od normalne vrednosti. Britanski "Mark i Spenser" i nemački "Hugo Bos" naručili su za ovogodišnju prolećnu kolekciju manje odeće nego što je uobičajeno.

Problemi se prelivaju na velike proizvođače odeće, poput Bangladeša, koji se uveliko oslanja na izvoz tekstila. Fabrike se bore da ostanu otvorene.

Bangladeško Udruženje proizvođača i izvoznika odeće sprovelo je anketu u pedeset fabrika i utvrdilo da su ove sezone primili 30 posto manje narudžbi nego inače, a novi problemi su stigli u januaru sa novim merama blokade.

Prošla godina je bila teška za industriju odeće, a predviđanja za ovu nisu mnogo blistavija. Procene za 2021. godinu kreću se od pesimističnih "Mekinsijevih" predviđanja da će pasti 15 odsto, do Euromonitorovih procena da će se smanjiti “samo” 11 odsto.

Međutim, kakvo takvo olakšanje donela je popularnost pidžama tokom blokade.

"Ako želite da znate šta se nosi u Velikoj Britaniji, u modi su opet pidžame", rekao je u januaru izvršni direktor "Mark iSpensera".

Hugo Bos je aludirao na isti fenomen, smanjivši ponudu klasične poslovne odeće i proširivši onu za dom i slobodno vreme, prenosi Bizlajf pisanje Poslovnog dnevnika

Nekim proizvođačima to je slaba uteha jer, kako kažu, "tražnja za pidžamama nikada nije bila veća, ali ne mogu svi praviti pidžame".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu