Pre 81 godine najlonske čarape su osvojile svet FOTO

Najlonske čarape ili hulahopke tokom maja obeležavaju 81. rođendan.

Moda | Super žena |
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tek početkom 20. veka postalo je prihvatljivo da žena pokaže noge i od tada su debele vunene čarape zamenjene svilenim čarapama. Smatralo se nepristojnim izaći na ulicu bez čarapa, a najveći problem sa svilenim čarapama je bio taj što su se brzo cepale i bile skupe.

Veliki preokret i revoluciju u proizvodnji čarapa svakako predstavlja pronalazak sintetičkog najlona, a prava histerija nastaje na Svetskoj izložbi u Njujorku 1939, kada su najlon čarape izložene i predstavljene javnosti.

Prve hulahopke nisu izgledale kao današnje – nosile su se uz haltere i podvezice, bile su tanje od svilenih, izdržljivije i u početku su bile privilegija imućnih, zato što su koštale dvostruko više od svilenih.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Visoka cena nije bila presudna. Kada su se u maju 1940. prvi put pojavile u američkim radnjama, žene su satima čekale u redovima da bi ih kupile.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Do kraja godine prodato je više od 60 miliona ovakvih čarapa, a na njihovu popularnost su uticale i holivudske zvezde, koje su u gotovo svakom filmu isticale noge i bokove u provokativnim čarapama.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Setimo se čuvenih glumica Merilin Monro i Džejn Rasel, diva iz pedesetih godina, koje su posebno zaslužne za popularizaciju hulahop čarapa.

Foto. Profimedia
Foto. Profimedia

Tokom decenija njihova popularnost je nastavila da raste, a evo kako je izgledala reklamna kampanja iz Velike Britanije koja se pojavila osamdesetih godina 20. veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 8 sledeca idi na stranu