Ana Žigić: Prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik VIDEO

Ana Žigić je prva žena iz Srbije koja je, zajedno sa svojim timom, uspela da prevesla Atlantik. Putovanje je trajalo 39 dana, a više o svom uspehu pričala je za TV Prva.

Sreda, 07.02.2024.

17:00

Izvor: superžena/TV Prva

Ana Žigić: Prva Srpkinja koja je preveslala Atlantik VIDEO
Foto: Printscreen/TV Prva

Podeli:

Njih četiri, uključujući i Anu, preveslale su Atlantik za 39 dana, 12 sati i 25 minuta. Pripreme su trajale dve godine, a njihov put nije bio jednostavan.

"Veslale smo 39 dana, 12 sati i 25 minuta. Pripreme su trajale dve godine, tako da je sve to bilo normalno za nas. Imale smo fizički i mentalni trening i nismo se nas četiri znale, tako da je trebalo da se družimo zajedno, da se upoznamo. Trebalo je da skupimo i sponzore, tako da je najveći posao bio pre našeg puta", kaže Ana Žigić, koja ističe da joj je veslanje bio najmanji problem.

A onda je počela da priča o uslovima za preživljavanje u čamcu od 10 metara.

"Čamac je bio malo manji od 10 metara i nas četiri je bilo u njemu. Što se tiče ishrane, jele smo hranu iz kesica, kao u vojsci, a to je bilo poprilično gadno. Ja se lično nisam navikla na hranu i zbog toga sam izgubila i 10 kilograma za 39 dana. Prvih 10 dana je bilo teško, jer smo imale ogromne talase od 12 metara, pa je bilo teško da se navikneš i svi smo imali morsku bolest prva tri dana."

Kako kaže Ana, sve vreme je bila u kontaktu sa svojim trenerom, kako bi imala tačne informacije o vremenu. Priznaje, signal je bio jako loš, ali uvek je uspevala da stupi u kontak sa njim, bar na dva minuta.

Imale su "plan za sve", priča ova hrabra žena, čak i za situacije kad im se prevrne čamac.

"Šta ako se neko povredi, šta ako se prevrne čamac, samo su neki problemi koji su nas mučili. Mi smo se zamalo prevrnule dva puta, bile smo pod uglom od 90 stepeni, trebali smo da čekamo da se okrene čamac i moraš uvek da budeš vezan, jer ako se ne vežeš, ti si mrtav."

A kako su uspele da se izvuku iz ove situacije, detaljnije pogledajte u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.