Roditelji, ovoliko vode dete mora da pije da bi se normalno razvijalo

Nedavno sprovedene analize uzoraka urina dece i adolescenata, pokazale su da čak polovina ispitanika iz razvijenih zemalja ne pije dovoljno vode, dok svako četvrto dete uopšte ne unosi vodu tokom dana.

PR | PR |
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Ovakvi podaci zabrinjavaju, jer je voda glavni sastojak ljudskog, pa i dečijeg organizma - do prve čini 78, a nakon prve godine života oko 65 posto njihove ukupne telesne mase. Iako je dečije telo manje od tela odrasle osobe, neophodna mu je gotovo podjednaka količina vode kako bi normalno funkcionisalo.

"Mališanima od jedne do tri godine preporučuju se četiri, a deci uzrasta od četiri do osam godina pet šolja vode dnevno. Od devete godine količina potrebnog unosa vode, kod dečaka i devojčica se menja, pa bi tako dečaci od devet do 13 godina trebalo da piju šest, a devojčice istog uzrasta pet do šest šolja“, ističe prof. dr Gordana Peković, lekar i specijalista nefrologije.

Foto: Promo
Foto: Promo

Ona napominje i da kod dece nije u potpunosti razvijen mehanizam za žeđ, te da su u najvećem riziku od dehidratacije predškolci i đaci nižih razreda osnovne škole. To ujedno znači i da je dužnost roditelja da ih u ovom uzrastu podsećaju da piju vodu, ali i da ih podstiču da izgrade naviku redovnog unosa tečnosti.

"Sokovi i gazirana pića ne mogu i ne smeju da zamene vodu. Iako u svom sastavu imaju određenu količinu vode, ovi napici, zbog velike količine šećera, mogu da izazovu dehidrataciju, gojaznost i druge zdravstvene probleme kod dece. Voda iz vodovoda je bakterijski i tehnički ispravna, ali zbog prolaska kroz stare i zarđale cevi može biti zakišeljena više nego što je poželjno, pa se preporučuje ili upotreba prečišćivača ili flaširanih voda proverenog kvaliteta“, dodaje doktorka.

Foto. Promo
Foto. Promo

Kada se opredeljuju za flaširanu vodu, roditelji bi pored kvaliteta, trebalo da obrate pažnju i na sastav koji mora biti posebno prilagođen dečijem organizmu.

„Voda mora da bude prilagodjena dečijem uzrastu, u smislu sastava i koncentracije minerala. Jednako važno je da bude prirodnog porekla i potpuno istog sastava - u boci kao i na izvoru. Dobar primer je VODAVODA Vodica, jer kao jedna od najkvalitetnijih arteških voda na svetu ima idealan sastav minerala i elektrolita. Pored toga, ova voda je i NSF sertifikovana, što je svrstava u rang svetskih lidera u premium vodama“, napominje sagovornica.

Pročitaj još