Priprema za polazak u privatni vrtić

Polazak u vrtić nije lak ni roditeljima ni deci. Stoga je mudro što bolje se pripremiti. U nastavku pročitajte nekoliko saveta u vezi sa tim kako da što lakše prebrodite prve dane i na šta da obratite pažnju pre polaska u vrtić.

Petak, 23.04.2021.

10:13

Izvor: B92

Priprema za polazak u privatni vrtić
Foto: Shutterstock/FamVeld

Podeli:

Postoji veliki broj privatnih predškolskih ustanova. Jaka konkurencija učinila je da privatni vrtici nude sve bolju uslugu nastojeći da privuku što veći broj novih polaznika. Prilikom odabira treba obratiti pažnju na više stvari, kao što su lokacija, kvalitet usluge, način rada, cena, sadržaji i nastavni program... Kada se odluka donese, treba se valjano pripremiti za detetove prve dane u vrtiću.

Pričajte sa detetom


Deca koja kreću u vrtić u uzrastu oko treće godine, dovoljno su zrela da se s njima može o tome razgovarati. Naravno, ona ne mogu razumeti u potpunosti šta znači pohađati vrtić, ali stvaranje pozitivne atmosfere u vezi sa ovom novom životnom fazom od ključne je važnosti.

Upoznavanje sa drugarima

Ukoliko je moguće, upoznajte se sa roditeljima dece koja već pohađaju odabrani vrtić. Bilo bi dobro da dete upozna nekog od svojih budućih drugara iz grupe. Možda su to vršnjaci iz kraja s kojim se već druži u lokalnom parku. Ipak, ako je ovo neizvodljivo, nemojte očajavati. Jednostavno, zagolicajte detetovu radoznalost pričama o tome kako će uskoro upoznati puno svojih vršnjaka.

Brat ili sestra kao primer

Mlađa deca vole da se ugledaju na svoju stariju braću i sestre. Iskoristite ovu činjenicu u cilju što bolje pripreme za polazak u vrtić. Neka starije dete ili deca pričaju mlađem svoje zanimljive doživljaje iz vrtića. Ako je vaše dete jedinac, ili je najstarije, onda uzmite sebe kao primer. Sigurno se sećate bar jedne zabavne avanture iz vrtića. Izostavite negativne detalje ili uspomene ako ih imate. Međutim, kada dete krene u vrtić, trudite se da pročitate njegove emocije, ako ih ne iskazuje jasno. Ako vidite da se uplašilo, kažite mu da je to normalno i da se vama to isto događalo kada ste bili mali i krenuli u vrtić, ali posle toga ga ohrabrite utešnim rečima.

Savet stručnjaka

Veoma je korisno porazgovarati i sa dečijim psihologom. Što da ne? Potražite savet stručnjaka kako da sebe i dete pripremite na novo razdoblje – polazak u vrtić. Naročito ako ste osetljivi, suviše brižni ili napeti u vezi sa ovom velikom promenom. Razgovor sa stručnjacima korisno će uticati na vaše samopouzdanje. Dobićete instrukcije i ideje kako da se postavite u raznim mogućim i očekivanim situacijama. Takođe, saznaćete odgovore na česta pitanja, kao što su: da li je normalno da dete plače u vrtiću, koliko to traje, kakve savete treba dati detetu…

Prednost malih grupa

Privatni vrtići imaju svoje prednosti. Jedna od najvažnijih je činjenica da se u njima praktikuje rad u malim grupama. Grupe se formiraju prema godištu i broje onoliko dece koliko je za taj uzrast optimalno. Šta to ustvari znači? Optimalan broj dece je od osmoro do dvanaestoro. Nije dobro kada je ovaj broj mnogo manji, ali ni veći. U prevelikim grupama, dete ne može da dođe do izražaja. Njegove potrebe katkad stoje po strani. Uklapanje u ovakvu sredinu naročito teško pada onoj deci koja su po prirodi stidljiva ili povučena.

Takođe, period adaptacije, nakon polaska u vrtić, u velikoj grupi detetu može teže pasti. Okruženje u kome je previše vršnjaka raznih senzibiliteta detetu može biti zastrašujuće, te će stoga sama adaptacija duže trajati. Neophodno je posebno angažovanje vaspitača kako bi dete vremenom prihvatilo novu sredinu. Ako planirate da upišete dete u privatni vrtić, treba da znate da se u ovim predškolskim ustanovama izuzetno vodi računa o toma da je uvek angažovan dovoljan broj vaspitača. Ne dozvoljava se da grupe prerastu optimalan broj mališana, te se po potrebi formiraju nove, kako bi svaka funkcionisala po planu.

Period adaptacije

Prednost privatnih vrtića je u tome što oni imaju stalan upis. Iako je uobičajena praksa u mnogim državnim, ali i privatni predškolskim ustanovama, da se deca upisuju na početku školske godine, ipak to vreme ne odgovara svima. Ukoliko zbog poslovnih ili privatnih obaveza želite da upišete mališana u vrtić pre ili posle jeseni, u privatnim predškolskim ustanovama to je izvodljivo.

Pre polaska potrebno je da se i vi i dete pripremite. Osim toga, kada dete prvi put počne da pohađa vrtić, najbolje bi bilo da jedan od roditelja oslobodi svoj poslovni raspored kako bi mogao da bude u pripravnosti tokom doba adaptacije. Nije dobra ideja da u isto vreme upišete dete u jaslice ili vrtić i krenete na posao. Između ova dva događaja trebalo bi napraviti razliku od par nedelja ili ako je potrebno i više. Tokom prvih dana u vrtiću dete ostaje na privikavanju kraće vreme. Iz dana u dan ostaju sve duže, dok se potpuno ne adaptira. Tempo privikavanja je individualan. Svakako da je mnogo lakše prebroditi ovaj period u manjoj grupi, gde dete ima punu pažnju vaspitača.

Za kraj, važno je napomenuti da je izbor adekvatnog privatnog vrtića ustvari izbor mesta tj. osoblja koje vam uliva najveće poverenje. Više u vezi sa privatnim vrtićima saznajte na mirandre.com gde se nalazi puno informacija o privatnim predškolskim ustanovama. Sagledajte sve aspekte, uvek imajući na umu da je za dete najbitnije kakva atmosfera vlada u kolektivu u koji će ono odlaziti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare