Šta je današnje poimanje lepote i šta možemo uraditi po tom pitanju

Lepota je relativna, opšta je konstatacija posle vekovnih rasprava o tome šta je lepo i lepota. Ako i postoji saglasnost da je neko ili nešto lepo - ovde, sada i u ovim okolnostima - može biti manje ili više drugačije ako se promeni neki od ovih parametara. Zato se relativnost lepote najbolje objašnjava krajnjom subjektivnošću da je "lepota u očima posmatrača".

Utorak, 24.01.2023.

15:29

Izvor: PR

Šta je današnje poimanje lepote i šta možemo uraditi po tom pitanju
Foto: hedgehog94/Shutterstock

Podeli:

Ali, da bi izbegli svaki rizik, žene posebno, ali i muškarci verovatno ništa manje, radije biraju da budu "samoposmatrači", odnosno da svoj izgled najpre provere (u) svojim očima, tj. ogledalu. Tako da je ogledalo, kao stvarni objekat koji odražava ono što "gleda", ustvari najsubjektivniji izraz posmatračevog oka i onoga što on (želi da) vidi.

Toliko o filozofiranju o lepoti, a sada o praktičnom pitanju lepote – farbanju kose. Tu otpadaju skoro sve dileme i žene (a i muškarci, samo mnogo manje) farbaju kosu da bi izgledali lepše. Vremenom, kako godinu idu, to postaje više pitanje urednosti, opšte nege i prijatnosti izgleda. Tako da je farbanje kose planetarna pojava i otuda predmet ozbiljnog bavljenja nauke (farmaceutska industrija), struke (frizeri i stilisti), a najviše onih koji diktiraju modne trendove (marketing u službi profita).

Saveti za odabir farbe za kosu

Na internetu imate niz saveta kako se biraju farbe za kosu, ali vas zanima koja farba (nijansa, ton, kvalitet) najviše odgovara vašoj kosi i pristajanju uz vaše lice.

Što se tiče kvaliteta, preporuka je da koristite profesionalne farbe za kosu pre nego one koje se prodaju u drogerijama i sličnim prodavnicama. Profesionalne farbe možete nabaviti u prodavnicama frizerske opreme i frizerskim salonima, skuplje su ali kvalitetnije. Farbe u drogerijama su dostupnije zbog niže cene, a to je pre svega na račun kvaliteta.

Ali za one koji se farbaju kod kuće, ova razlika je u krajnjem manje važna, jer kvalitet farbe za kosu može da iskorsiti profesionalni frizer koji dobro poznaje nijanse, tonove i podtonove. Za farbanje kose kod kuće, kad to radite sami ili pozovete komšinku, sasvim su dovoljni drogerijski brendovi, samo da izaberete pravu boju za vas.

Oznake, nijanse, tonovi

Dobro je da umete da čitate oznake na kutijama farbi za kosu, jer se iz njih vidi koju nijansu i ton dobijate. Prvi broj označava nijansu, dubinu boje, koliko je tamna ili svetla. A drugi broj, iza tačke ili kose crte, označava ton, odnosno odsjaj koji daje farba.

Nijanse:

1 – crna,

2 – najtamnija braon,

3 – tamno braon,

4 – srednje smeđa,

5 – svetlo smeđa,

6 – tamno plava,

7 – srednje plava,

8 – svetlo plava (i dalje su još svetlije plave nijanse).

Tonovi:

0 – prirodan,

1 – pepeljast,

2 – violet,

3 – zlatan,

4 – bakarni,

5 – crveni,

6 – mahagoni,

7 – duvan,

8 – biserni

9 – bež.

Trajnost farbe

Pri izboru farbe za kosu treba da se opredelite i prema sledećem. Izborom trajne farbe za kosu obezbeđujete postojanu boju koja će izdržati i duže od mesec dana, a onda počinje lagano ispiranje. Polutrajne farbe se brže ispiraju, ali je to prilika da probate neku drugu nijnasu, možda ćete biti zadovoljniji svojim izgledom. Prednost prirodnih farbi za kosu je što umesto hemikalija sadrže biljne sastojke i ne oštećuju kosu, ali željenu nijansu možete izvući tek iz više farbanja.

Vaš izbor može biti i kolor šampon. Dobro rešenje može biti i preliv koji dobijate kada pomešate farbu i 3% hidrogen u odnosu 1:1,5. Posle dvadesetak minuta vaša kosa dobiće novi sjaj i delovaće lepo i uredno.

Koristite ulje za kosu, preporučuje se za pravilnu negu bez obzira da li se farbate ili ne. Ulja sadrže esencijalne masne kiseline, vitamine i minerale koji dobro dođu i koži i kosi.

Evo i nekoliko praktičnih saveta uz farbanje kose koje treba da isprobate i uverite se koliko vam odgovaraju. Kosa se farba suva, ali se preporučuje da je operete 24 do 48 sati pre farbanja jer to omogućava razvoj prirodnih ulja, što omogućava bolje vezivanje boje za kosu i naravno duže trajanje.

Ako prvi put farbate kosu izaberite nijansu koja nije više od dve nijanse tamnija ili svetlija od prirodne boje vaše kose.

Pre farbanja premažite kožu na ivicama kose (uši, vrat, čelo) balzamom i tako ćete lakše sprati farbu ako je prešla na te delove kože. Posle farbanja sačekajte najmanje sat vremena pre nego što operete kosu šamponom. To omogućava boji da temeljnije prodre u vašu kosu. Nakon što ste oprali kosu šamponom, koristite regenerator, temeljno ga utrljajte u svu kosu.

Osušite kosu, oblikujte je kako najviše volite i pokažite koleginicama svoju novu boju kose. Ako niste zadovoljni, potražite pomoć frizera, ali će svakako brzo proći par sedmica i to je nova prilika da izaberete farbu za kosu bliže svom omiljenom izgledu.

Ženski parfemi - neka vas prepoznaju po mirisu

Nema pravog saveta kako da izaberete muški ili ženski parfem jer je to toliko lična, intimna stvar, da je tako treba i ostaviti i svakom prepustiti da izabere parfem za sebe.

U opštoj napomeni izdvajamo tri bitne stvari na koje treba obratiti pažnju pri izboru i muških i ženskih parfema: mirisna nota, bočica i poruka koju želite da pošaljete svojim mirisom. Mirisi mogu biti jaki, zavodljivi, tanani, diskretni… Obično su najvažniji kod odlučivanja. Nije nevažan ni izgled bočice. Lepe, senzualne – za dame, a elegantne, odvažnih oblika – za muškarce. Često odlučuje i kombinacija ove dve karakteristike.

Kažu da miris drugačije miriše na različitim osobama. Zato prilikom kupovine uvek “probajte” parfem. Nanesite ga obično na koren šake, gde je koža osetljiva. Osetljive regije su iza uha ili koren vrata. Nemojte nanositi na isto mesto dva parfema, onda nemate pravi utisak o svakom.

I muški i ženski parfemi su nekako deo vaše ličnosti. Birate ih po tananom osećaju da je to baš za vas, “da je senka vaše duše” (kako to pesnički kaže Dior). I ne znači da su svetski brendovi uvek najbolji izbor. Mnogi proizvođači imaju dobre recepture i zaista predivne originalne muške i ženske parfeme. I znatno su dostupniji, jer ne plaćate brend nego parfem koji vam se dopao.

Smatra se da su muškarci verniji svom izboru, dok ženski parfemi svojom zavodljivošću navode dame da ostaju radoznale i uvek bi probale nešto novo. Ali i tu stavljaju granicu i imaju svoj krug, kojim uspostavljaju svoj mirisni identitet i ostavljaju trag kad onako elegantno prođu kraj vas. U tom mirisnom oblaku prepoznaćete ih i drugi put.

Muški i ženski parfemi su u ponudi i pojedinih proizvođača parfema na točenje. Taj trend poslednjih decenija izdigao je nekoliko brendova koji su svoju ponudu prošili širom sveta. Ovi parfemi obično nastaju od originalnih francuskih esencija, prolaze dermatološka ispitivanja i dobijaju potrebne dozvole i sertifikate koji im često daju međunarodni garant kvaliteta. Ekološki su prihvatljivi, nisu sintetički bojeni i pritom imaju sasvim pristupačnu cenu. Najčešće su inspirisani poznatim brendovima visokog kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare