Uređenje doma

Ne bacajte novac: Ovaj proizvod za čišćenje ne daje posebne rezultate

Mnogi ljudi, posebno roditelji, troše čitavo bogatstvo na suvišne proizvode za čišćenje, upozoravaju naučnici.

Subota, 24.02.2018.

12:52

Izvor: Super žena

Ne bacajte novac: Ovaj proizvod za čišćenje ne daje posebne rezultate
Foto: Thinkstock

Podeli:

Kolonije mikroorganuzama mogu da se vrate u prvobitnu veličinu, u roku od nekoliko sati od zatvaranja antibakterijskog spreja, što ih čini manje efikasnim od sapuna.

Biomedicinski stručnjak sa Univerziteta Northumbria, Kler Lanion tvrdi da roditelji samo treba da obrišu površine nakon spremanja obroka, poput kokošjih jaja ili svežeg mesa, kako bi kuhinja bila sigurna za decu.

"Neke bakterije mogu da se dele svakih 20 minuta, te ne treba mnogo vremena da od jedne ćelije nastane milion. Zapravo bilo bi potrebno oko šest sati", ističe.

Kler savetuje da ako je vaša kuhinja čista, ne treba da koristite antibakterijske sprejeve je jer je to suvišno – u trenutku kada hodate u kuhinji vi ponovo izbacujete bakterije i gljivice, i ponovo nastaje rekolonizacija.

"Lično ne trošim novac za antibakterijske proizvode za dom. Naše istraživanje je otkrilo da veliki bro antibakterijskih proizvoda za čišćenje nije bilo tako efikasno kao dobar staromodan sapun i voda".

Dakle, dovoljno je da vašu kuhinju očistite najobičnijom sapunicom i prebrišete je čistom krpom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare