Evo kako da pravilno postavite sto za praznični ručak

Predivno aranžiran sto za praznike samo će upotpuniti utisak i ulepšati praznične obroke sa najbližima.

Praktični saveti | Super žena |
Podeli
Foto: Depositphotos/Shaiith79
Foto: Depositphotos/Shaiith79

Uložili ste trud i pripremili ukusne specijalitete i sada je vreme da uživanje u gurmanlucima upotpunite savršeno postavljenim stolom. Nije bitno da li imate goste ili želite da priredite dragim osobama svečaniji ručak, pravilan raspored pribora za jelo će dati posebnu notu obroku.

U sredini se nalaze tanjiri, poređani onako kako se služe jela (predjelo, supa, jelo). Nož se postavlja sa desne strane tanjira, a viljuška sa leve. Kašika ide sa desne strane noža sa spoljne strane. Drške escajga moraju da budu okrenute prema ivici stola, a oštri delovi prema tanjiru, piše Stvar ukusa. Ukoliko služimo ribu kao predjelo, potrebno je postaviti poseban pribor za ribu, i to viljuška levo od tanjira sa spoljne strane, a nož desno, između kašike i noža za glavno jelo.

Male kašike i viljuške za desert se postavljaju sa gornje strane tanjira tako da drška bude okrenuta desnoj ruci.

U tanjir se stavljaju salvete koje su najčešće bele boje. Salvete ne predstavljaju luksuz, već služe da zaštite odeću od fleka i za brisanje ruku i usta posle jela.

Iznad tanjira se nalazi pribor za desert. Isto važi za čaše, kada se služe različite vrste vina. Od spolja ka unutra treba da budu poređane čaše za vodu, belo i crno vino. Tanjirić za hleb nalazi se sa leve strane, uz njega se može staviti mali nož, koji služi za eventualno mazanje maslaca, kajmaka, ili nekog drugog namaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Pročitaj još

prethodna strana 1 od 2 sledeca idi na stranu